Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy tort z białą czekoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek (kopiastych)
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 1 łyżka

Krem

śmietana kremówka 500 ml
biała czekolada 100 g
serek mascarpone 250 g
cukier puder 1 łyżka
śmietan fix 1 opakowanie

Dodatkowo

truskawki 500 g
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
wrzątek 1,5 szklanki
likier truskawkowy lub waniliowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy tort z białą czekoladą

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dosypujemy do jajek, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
Krem o smaku białej czekolady:
Śmietankę przelewamy do garnka. Delikatnie podgrzewamy. Dodajemy połamaną drobno białą czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Musimy uważać aby śmietanka się nie zagotowała. Gdy czekolada się rozpuści śmietanę studzimy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano ubijamy ją na sztywno z dodatkiem fixu do śmietany i cukru pudru. Gdy jest już gęsta dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Złożenie ciasta:
W tortownicy układamy jeden blat ciasta. Nasączamy go likierem. Po całości rozkładamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy je połową kremu. Dociskamy drugim biszkoptem. Równomiernie rozsmarowujemy resztę kremu oraz układamy resztę pokrojonych truskawek. Całość zalewamy galaretką (przestudzoną i delikatnie stężałą). Ciasto chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.10.2016 19:29
W sam dla mojego podniebienia
Motorek 26.06.2016 18:01
wygląda super
Renataj 24.06.2016 21:51
Pewnie smakuje obłędnie:)
ania2610 24.06.2016 14:44
wspaniale wygląda, z pewnością pyszny!
Mniam 24.06.2016 11:48
Zjadłabym do kawusi, pyszny musi być :)
gusia1000 24.06.2016 11:34
Znakomite ciasto.
Lis 24.06.2016 08:58
Wygląda pysznie:)
Krystyna32 24.06.2016 08:36
pyszności :)
norweska20 24.06.2016 00:00
takie pyszności to ja lubię
MałaMi89 23.06.2016 23:58
Musiał być obłędny w smaku :)
KORAL 23.06.2016 23:37
Fajny torcik :)
Iwusia 23.06.2016 23:23
ale wspaniały torcik
Renata9 23.06.2016 22:56
Bardzo smaczny torcik
Madzai 23.06.2016 22:06
Wspaniałe :)
Wafelek2601 23.06.2016 21:04
Bardzo dobry
VioletoweKucharzenie 23.06.2016 20:01
Słodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak