Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy tort
Kroki postępowania
3/4 szklanki cukier,
3/4 szklanki mąka pszenna,
3/4 szklanki mąka ziemniaczana,
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymiesać. Piec ok 30 min w temp. 160 st. Tortownica ok 25 cm średnicy (średnia).
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 części, dwie z nich posmarować odrobiną (na każdą część ok 3 łyżek) przygotowanego musu.
mus truskawkowy (pozostały)
1/2 szklanki cukru,
1 kostka margaryna,
3 szklanki mleko,
2,5 łyżki mąka ziemniaczana,
2,5 łyżki mąka pszenna
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić obie mąki, resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem , wlać rozpuszczone mąki i zagotować budyń. Ostudzić.
Margarynę (lub niesolone masło) utrzeć na puch, dodawać małymi porcjami budyń na zmianę z musem truskawkowym, ucierać do wyczerpania składników.
Masa z czekoladą:
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić obie mąki, resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i białą czekoladą, dodać rozpuszczone mąki i zagotować budyń. Ostudzić.
Jedną kostkę margaryny (lub niesolonego masła) utrzeć na puch, dodawać małymi porcjami budyń ucierać do wyczerpania składników.