Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy torcik na zimno
· ok. 420 g płatek typu Nestlé FITNESS / opcjonalnie tyle samo dobrze wypieczonych herbatników
· 200 g masła
· 2 łyżki brązowego cukru
· 2 - 3 łyżki mleka
Płatki miksujemy za pomocą blendera. W oddzielnym rondelku topimy masło z cukrem , dodajemy mleko- całość przelewamy do pokruszonych płatków i jeszcze raz szybko miksujemy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Ciastem wylepiamy spód dużej tortownicy, wyłożonej folią spożywczą. Wkładamy do lodówki.
Polewa czekoladowa:
· 1 tabliczka czekolady mlecznej
· 1 tabliczka czekolady gorzkiej
· 2-3 łyżki mleka
· łyżka masła
Całość topimy nad kąpielą wodną. Nieco przestudzoną płynną masę rozsmarowujemy na spodzie z płatek. Wstawiamy do lodówki.
Masa jogurtowo-śmietanowa:
· 500 g jogurtu truskawkowego
· 500 ml śmietany 30-36%
· 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
· 50 g żelatyny + 2 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozrabiamy w 2 szklankach gorącej wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do jogurtu truskawkowego. Do masy jogurtowej dodajemy ubitą z cukrem śmietanę. Całość dobrze, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy na posmarowany czekoladą spód. Ponownie dobrze schładzamy.
Masa truskawkowa:
· 800 g truskawek (poza sezonem można użyć mrożonych)
· ok. 3-4 łyżek żelatyny + ok. pół szklanki wody
· 3-4 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem , dodajemy tężejącą żelatynę i dobrze mieszamy. Wykładamy na masę jogurtowo-śmietanową. Schładzamy.
Smacznego!