Truskawkowy sorbet

Truskawkowy sorbet

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    600 gram
  • cukier

    ok 0,5 szklanki do smaku
  • sok z cytryny

  • biała czekolada

    do dekoracji
  • rurki wafelkowe

    do lodów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Truskawkowy sorbet foto
Truskawki płuczemy i osuszamy. Z tak przygotowanych usuwamy szypułki.
Krok 2 - Truskawkowy sorbet foto
Gotowe przekładamy do garnka lub miski i miksujemy z dodatkiem cukru
Krok 3 - Truskawkowy sorbet foto
Do zmiksowanych owoców dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy.
Tak przygotowany płynny jeszcze sorbet przekładamy do zamrażalki. Co około 0,5 godziny kontrolujemy jego miękkość i delikatnie mieszamy. Gdy osiągnie pożądaną przez nas konsystencje porcjujemy na przygotowane wafelki. Posypujemy startą czekoladą i podajemy.
Jadwiga/Jaga85
Owocowe sorbety są pycha, zwłaszcza jedzone latem, gdy na dworze jest słonecznie i ciepło!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

16.08.2014 23:39
Dobry na upały.

Klausia

13.08.2014 20:05
pyszności :)

Pani Domu

02.08.2014 15:19
az się chce spróbować

Ola1984

02.08.2014 09:24
Przepyszny sorbet. Uwielbiam.

ben-ka

02.08.2014 08:10
To jest to,co bardzo lubię:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat