Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy shake

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serki homogenizowane 1
czekolada 1

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy shake

1. Trzeba zrobić miazgę z truskawek. Ja wycisnęłam w sokowirówce sok z ~2kg (łubianki) truskawek. Można oczywiście truskawki zmiażdżyć: mikserem, blenderm, lub widelcem (w skrajnym wydaniu).
2. Do soku z takiej ilości truskawek dodałam 3 serki homogenizowane (Danio) z dwóch powodów: po pierwsze truskawki były dość kwaśne, więc musiałam je jakoś \"posłodzić\", a po drugie chciałam żeby shake był gęstszy. Dlatego, jeśli macie bardzo słodkie truskawki, lub tylko je miażdżycie, a nie wyciskacie sok - proponuję dodawać po 1 serku, mieszać (znowu do wyboru: mikser / blender / łyżka) i próbować.
3. Trzeba roztopić czekoladę (jak w moim przepisie na czekoladowe głazy), i znów: ze względu na bardzo kwaśne truskawki i ilość szklanek do napełnienia (5) zużyłam 2 czekolady (1 ciemną i 1 białą + 1/4 szklanki mleka).
4. Napełnianie szklanek:
- na dno każdej szklanki wlewamy po 2 łyżki stołowe roztopionej czekolady
- napełniamy wszystkie szklanki truskawkowo-serowym płynem (ew. masą)
- resztę czekolady wlewamy do szklanek (może wyjdą Wam fantazyjne wzorki).
5. Proponuję schłodzić shake w lodówce przez godzinę przed podaniem, ale można też pić (jeść) od razu.
Naprawdę pychota :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak