Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną Zewy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa truskawkowa

biszkopty podłużne 200 g
truskawki 350 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 listków
woda 3/4 szk
śmietana 30% 400 g
jogurt naturalny 150 g
cukier do smaku

galaretka

gorąca woda 500 ml
truskawki 250 g
galaretka truskawkowa 50 g

śmietana

śmietana 18 proc 500 ml
cukier do smaku
fix do śmietany 2 op
kolorowa posypka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną Zewy

Kroki postępowania

1

Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie a potem zagotować i wystudzić.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć dookoła biszkoptami tworząc okrąg.
Krok 1 - Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną Zewy foto
2
Śmietankę i jogurt wlać do wysokiego naczynia i wymieszać blenderem.
Dodać truskawki i wystudzoną żelatynę i zmiksować wszystko.
Posłodzić do smaku i odstawić naczynie do lodówki.
Krok 2 - Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną Zewy foto
3
Delikatnie wylać lekko tężejącą masę uważając aby biszkopty się nie przewróciły.
Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy masa się ścina galaretkę dokładnie wymieszać w gorącej i przegotowanej wodzie i wystudzić a potem niech lekko się zetnie ale będzie jeszcze płynna.
Krok 3 - Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną Zewy foto
4

Formę wyjąć z lodówki, ułożyć pokrojone truskawki
Krok 4 - Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną Zewy foto
5
i zalać tężejącą galaretką.
Znowu wstawić formę do lodówki do ścięcia galaretki.
Krok 5 - Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną Zewy foto
6
Na koniec ubić śmietankę z mixem do ubijania śmietanki i cukrem do smaku i dekoracyjnie wyłożyć na galaretce.
Można jeszcze wstawić do lodówki aby wszystko ładnie się ścięło.
Przed podaniem posypać z wierzchu odrobiną czerwonej posypki.
Krok 6 - Truskawkowy sernik na zimno z bitą śmietaną Zewy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 18.06.2016 16:27
A ile tago cukru ?
ZEWA 04.05.2016 14:48
Bardzo dziękuję
Malinka 04.05.2016 14:22
Wow, robi wrażenie!
Mniam 04.05.2016 13:23
Taki typowo letni deser. Same pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak