Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy pudding z tapioki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

tapioka 1/3 szkl
mleko kokosowe 400 ml
cukier trzcinowy 1/4 szkl
Syrop: 50 ml (waniliowy)
sól 1 szczypta

Sos

truskawki świeże 200 g
cukier 1/4 szkl
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy pudding z tapioki

Tapiokę zalałem mlekiem kokosowym , odstawiłem na godzinę . Po tym czasie dodałem cukier , wanilie oraz szczyptę soli , zagotowałem. Gotowałem na małym ogniu 12 –15 minut , aż perełki tapioki zrobiły się przezroczyste i miękkie.
W międzyczasie oczyściłem truskawki , pokroiłem na ćwiartki , dodałem cukier oraz sok z cytryny. Gotowałem na małym ogniu przez ok. 8 minut. , do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
Ugotowaną tapiokę przełożyłem do pucharków. Pozostawiłem do zgęstnienia kilka minut , polałem sosem truskawkowym. Odstawiłem do schłodzenia do lodówki. Można podawać na ciepło również.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak