Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy piegus

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt makowy

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mak 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Krem

mleko 3 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 200 g

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 2 opakowania
truskawki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy piegus

Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Krem: 2,5 szklanki mleka, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Obie mąki roztrzepać w pozostałym mleku i wlać do gotującego się mleka z cukrami i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z miękkim masłem.
Na jednej części biszkopta rozprowadzić 1/3 kremu. Na kremie ściśle rozłożyć połówki truskawek. Następnie zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia. Drugą część biszkoptu posmarować od spodu 1/3 kremem (krem na galaretce ciężko jest rozprowadzić dlatego łatwiej posmarować biszkopt) i ułożyć na całkowicie stężałej galaretce kremem w dół. Resztą kremu posmarować wierzch biszkoptu i posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałów. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 17:14
Apetyczne ciasto.
norweska20 03.12.2014 12:54
bardzo kuszące ciasto
Anna169Hosz 12.07.2014 22:30
Wygląda bardzo kusząco!
teresa18 12.07.2014 18:08
apetyczny 000
dagita 12.07.2014 17:06
Wybacz ben-ka. Jak widzisz jestem tu od niedawna i jeszcze wszystkiego nie ogarnęłam. Następnym razem będę wiedziała gdzie wstawić fotki. Niestety nie mogę sama edytować przepisu.
ben-ka 12.07.2014 11:39
Ciasto na zdjęciu wygląda mega apetycznie ale jak to się ma do regulaminu?Pod pojęciem „Zdjęcia w przepisach krok po kroku” rozumiemy wszystkie zdjęcia, które zostały dodane do przepisów oznaczonych kategorią „krok po kroku”. Zdjęcia w przepisach krok po kroku są rozumiane jako zdjęcia obrazujące poszczególne, następujące po sobie etapy prowadzące do zrealizowania Przepisu oraz zdjęcie efektu końcowego. Zdjęciem głównym jest zdjęcie przedstawiające ‘efekt końcowy’ wykonania Przepisu (tj. dania, deseru). Zdjęcia przedstawiające poszczególne etapy przygotowania potrawy mogą być umieszczane jedynie w odpowiedniej kolejności.
Bożena6 11.07.2014 23:24
Pychotka.ślinka cieknie.
Bartoszewska82 11.07.2014 22:51
PIĘKNIE WYGLĄDA
irenka 11.07.2014 21:22
pycha ciacho
Krzysztof15 11.07.2014 21:08
palce lizac
ada.la 11.07.2014 20:11
widać na zdjęciu jakie jest dobre
Janina 11.07.2014 19:45
Pyszne ciasto i ładnie się prezentuje;)
wwwiolka 11.07.2014 19:39
Bardzo ładnie wygląda.
Aleksandra/Olcia 11.07.2014 19:26
super ciasto. zapisuję
brioszka 11.07.2014 19:20
to musi być pyszne!
mufinka79 11.07.2014 19:19
Pięknie się prezentuje :)
Stenka 11.07.2014 18:53
apetycznie wygląda
ao_12 11.07.2014 18:06
apetyczne ciacho :)
dagita 11.07.2014 17:51
A jakie dobre... :)
jasiek 11.07.2014 17:29
piękne warstwy
2milutka 11.07.2014 17:26
świetne ciasto:)
Katarzyna59 11.07.2014 17:23
wspaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak