Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy kopiec kreta

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1,5 łyżki
cukier 80 gram
margaryna 70 gram
jajko 1 duże lub 2 małe
mleko 90 ml
czekolada gorzka 3/4 tabliczki

MASA TRUSKAWKOWA

truskawki 0,6 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
śmietana 30% 0,5 litry
cukier ok 3 łyżki do smaku

Porada

Kopiec kreta to dość popularne i wiele razy robione ciasto. Jednak ciągle można z nim eksperymentować!!! Mój kopczyk wyrósł w truskawkach:).

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy kopiec kreta

Kroki postępowania

1
Masło rozpuszczamy i studzimy.
W misce łączymy sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao).
Czekoladę siekamy w kostkę.
Jajko wybijamy do miski. Dokładamy cukier i ubijamy aż masa będzie puszysta.
Do puszystej dokładamy wymieszane sypkie składniki. Wlewamy mleko oraz tłuszcz. Całość dokładnie miksujemy.
Krok 1 - Truskawkowy kopiec kreta foto
2
Na koniec wsypujemy pokrojoną czekoladę i mieszamy delikatnie.

Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Krok 2 - Truskawkowy kopiec kreta foto
3
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
Z ostygniętego ścinamy górę oraz łyżką wydrążamy środek ciasta, pozostawiając boki oraz dno.
Krok 3 - Truskawkowy kopiec kreta foto
4
Ścięte kawałki rozkruszamy w palcach lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Będzie ono potrzebne do wykończenia.
Krok 4 - Truskawkowy kopiec kreta foto
5
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Część owoców miksujemy, tak by uzyskać 1 szklankę musu truskawkowego. Pozostałe owoce pozostawiamy w całości.
Uzyskamy mus przelewamy do garnka, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy całość do momentu jak cukier się rozpuści. Gotowy mus delikatnie studzimy i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Mieszamy. Masa może być delikatnie ciepła.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy będzie gotowa wlewamy do niej truskawkowy mus z żelatyną. Całość dokładnie miksujemy.
Krok 5 - Truskawkowy kopiec kreta foto
6
Tak przygotowaną śmietankę wylewamy porcjami na wydrążone ciasto czekoladowe. Po wyłożeniu pierwszej warstwy układamy na śmietance część truskawek. Kolejno wykładamy tężejącą śmietankę oraz truskawki (i tak do wykorzystania wszystkich składników).
Krok 6 - Truskawkowy kopiec kreta foto
7
Wykładając masę śmietankową formujemy kopiec. Gotowy posypujemy dokładnie wcześniej rozkruszonym ciastem. Ciasto delikatnie dociskamy. Gotowe wstawiamy do lodówki by śmietanka dobrze zastygła.
Dodatkowo:
• Masa marcepanowa do wykonania kreta,
• Odrobinę kakao do zabarwienia marcepanu,
• Liście, kwiaty i owoce truskawek do dekoracji
Część masy marcepanowej zabarwiamy kakao i formujemy z niej głowę i ręce kreta. Z jasnej masy formujemy noc i palce. Tak przygotowanego krecika układamy na naszym kopcu:).
Krok 7 - Truskawkowy kopiec kreta foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 21.08.2014 15:05
piękny i smaczny kopczyk
Klausia 20.08.2014 16:55
zjadłabym taki :)
menato 17.08.2014 10:59
Świetne połączenie smaków
gusia1000 16.08.2014 23:38
Tylko tak robić.
monika141 03.08.2014 18:14
Wygląda bosko
wyattearp 02.08.2014 20:50
ale słodko u ciebie
Kolorowa 02.08.2014 17:49
Świetnie wygląda !
Pani Domu 02.08.2014 15:21
wspaniały kopiec
w mojej kuchni 02.08.2014 14:31
lubię takie ciasta na deser..
Maria 70 02.08.2014 12:36
Do tej pory robiłam brzoskwiniowy,a teraz będzie odmiana.
norweska20 02.08.2014 10:51
ciasto pierwsza klasa
dodi 02.08.2014 10:35
ślicznie wygląda
Róża1 02.08.2014 10:09
Najwyższe słowa uznania za ten wspaniały Kopiec !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wacław 02.08.2014 10:05
wspaniały Twój kopiec !
asiczekz 02.08.2014 09:38
pyszności!!!
Ola1984 02.08.2014 09:25
Fantastycznie wygląda :)
Konczi 02.08.2014 08:52
Cudny !!! Uwielbiam Twoje desery :)
caralajna 02.08.2014 08:50
rewelacja! :)
Agnieszka-87-25 02.08.2014 08:47
rewelacyjny kopiec
Triss 02.08.2014 08:42
takiej wersji jeszcze nie robiłam. ;)
Krzysztof15 02.08.2014 08:00
wyglada bajecznie
kloruś 02.08.2014 07:32
Wygląda bosko!
iziona 02.08.2014 07:21
Za każdym razem kiedy go widzę to zapiera mi dech z wrażenia :)
Ankha 02.08.2014 07:11
Coś pięknego :)
Christopher 02.08.2014 00:22
Taki kopiec też smacznie się rozkopie.Jesteś niesamowita z tymi słodkościami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak