Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy kopiec kreta
Kroki postępowania
W misce łączymy sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao).
Czekoladę siekamy w kostkę.
Jajko wybijamy do miski. Dokładamy cukier i ubijamy aż masa będzie puszysta.
Do puszystej dokładamy wymieszane sypkie składniki. Wlewamy mleko oraz tłuszcz. Całość dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Z ostygniętego ścinamy górę oraz łyżką wydrążamy środek ciasta, pozostawiając boki oraz dno.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Część owoców miksujemy, tak by uzyskać 1 szklankę musu truskawkowego. Pozostałe owoce pozostawiamy w całości.
Uzyskamy mus przelewamy do garnka, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy całość do momentu jak cukier się rozpuści. Gotowy mus delikatnie studzimy i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Mieszamy. Masa może być delikatnie ciepła.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy będzie gotowa wlewamy do niej truskawkowy mus z żelatyną. Całość dokładnie miksujemy.
Dodatkowo:
• Masa marcepanowa do wykonania kreta,
• Odrobinę kakao do zabarwienia marcepanu,
• Liście, kwiaty i owoce truskawek do dekoracji
Część masy marcepanowej zabarwiamy kakao i formujemy z niej głowę i ręce kreta. Z jasnej masy formujemy noc i palce. Tak przygotowanego krecika układamy na naszym kopcu:).