Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy deser z budyniem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

budyń śmietankowy 1 opakowanie
truskawki 16 szt
mleko 500 ml
biała czekolada 4 łyżki krążków dekoracji
Do posypania: posypka dekoracyjna

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy deser z budyniem

Kroki postępowania

1
Truskawki myjemy, cztery odkładamy do dekoracji, pozostałe szypułkujemy i kroimy w kostkę.
Krok 1 - Truskawkowy deser z budyniem  foto
2
Do garnka wlewamy 380 ml mleka, zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy go na gotujące mleko i gotujemy przez pół minuty. Wyłączamy.
Krok 2 - Truskawkowy deser z budyniem  foto
3
Do pucharków nakładamy po łyżce gorącego budyniu, nakładamy krążki czekoladowe i zalewamy je ponownie łyżką budyniu. Następnie nakładamy truskawki i całość zalewamy pozostałym budyniem. Dekorujemy posypką czekoladową. Na środku układamy świeżą truskawkę. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Smacznego.
Krok 3 - Truskawkowy deser z budyniem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak