Truskawkowo-jogurtowa wiezyczka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opakowanie galaretki truskawkowej

  • bardzo cieplej wody

    250 ml
  • naczynie z plaskim dnem, o srednicy 26cm

  • sok ananasowy z puszki

    200 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • biszkopty podłużne

    1 opakowanie
  • truskawki

    125 g
  • jogurt truskawkowy

    300 z kawałkami truskawek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki obrac, przemyc i osuszyc, po czym pokroic wzdluz na cienkie plasterki. Galaretke rozpuscic w szklance goracej wody, przestudzic. Jogurt truskawkowy (uzylam jogurtu w wiaderku, z Lidla), polaczyc dokladnie z chlodna galaretka, wstawic na kilka minut do lodówki, by odrobine stezala. Przygotowac garnek, lub inne naczynie z plaskim dnem, o srednicy 26cm, wylozyc go folia spozywcza, tak, aby folia wystawala znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ulatwienie wyciagniecia deseru z naczynia. Herbatniki nasaczamy w ponczu, od miekkszej strony, po czym ukladamy pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnatrz naczynia, tworzac okrag. Nasaczonymi biszkoptami wykladamy równiez dno. Na spodnia warstwe biszkotów, kladziemy polowe masy galaretkowo-jogurtowej, na nia plasko ulozone, pokrojone truskawki i ponownie warstwa nasaczonych biszkoptów. Czynnosc powtarzamy - na biszkopciki kladziemy mase, na mase truskawki, ale truskawki ukladamy pionowo, dosc ciasno, jedna przy drugiej. Deser wkladamy do lodówki na 2 godziny, aby dobrze zastygl. Chcac wyjac deser z naczynia, chwytamy za konce foli unosimy go do góry i przekladamy na plaski talerz. Obkrajamy folie dookola biszkopcików, za pomoca ostrego noza i wyrzucamy folie. Pozostala folie, pod deserem, jest juz dosc latwo wyjac. Wystarczy uniesc nieco wiezyczke, za pomoca plaskiej lopatki i ostroznie wyciagnac folie. Przetrzymywac w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
karolina1869 14.07.2013 11:57
wygląda pysznie
zbysio 18.05.2012 23:19
super
rjustysia 04.02.2012 15:22
Zdecydowanie do odtworzenia w swoim domu ;)
BernadettaP 26.01.2012 16:18
A? mi ?linka pociek?a....
Rogalik 05.10.2011 21:23
super
iknkirke 09.08.2011 11:48
fajne
irenka 31.05.2011 16:32
deser na czasie,są świeże truskawki,muszę spróbować
ZEWA 25.01.2011 16:35
zabieram kawałeczek
iwona332 05.12.2010 00:26
super
SmacznaPyza 11.09.2010 20:45
pięknie wygląda :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat