Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowo-budyniowa tarta
Po tym czasie wykładamy ciasto na przygotowaną tarte. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 25 minut (180°C). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy, studzimy i wylewamy na nie budyń.
BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozrabiamy budynie. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Słodzimy do smaku ( 2-3 łyżki). Lekko przestudzony budyń wylewamy na tarte.
WYKOŃCZENIE:
Na letni jeszcze budyń wykładamy truskawki. Wcześniej przekrawamy je na połówki.
Odstawiamy całość do całkowitego ostygnięcia budyniu. Gdy budyń jest już zimny przestrzeń między truskawkami wypełniamy tężejącą galaretką.
Tarte odstawiamy do zastygnięcia galaretki. Gotowe.
W sezonie truskawkowym obowiązkowo ja wykonuję!
Truskawki, budyń, galaretka- czego chcieć więcej? Szybko i tanio:).