Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    200 gram
  • cukier puder

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    300 gram
  • cukier puder

    5 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Zmiksować z 1 łyżką cukru pudru za pomocą blendera, przelać do foremek na lody do 1/3 wysokości. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalki, aby masa lekko się zmroziła. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, 1/2 porcji przelać do foremek do 2/3 wysokości. Wstawić do zamrażalki, aby wierzch jogurtu lekko się zmroził, a warstwy nie wymieszały się całkowicie. Do pozostałego jogurtu dodać kakao i dokładnie zmiksować całość. Przelać do foremek, włożyć patyczki i całkowicie zamrozić najlepiej przez całą noc. Przed wyjęciem lodów, foremkę można wstawić na kilka sekund do miski z gorącą wodą.

Rady
Ilość cukru w przepisie można zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od waszych preferencji i słodyczy owoców, należy pamiętaj jednak, że po zamrożeniu lody stracą nieco swoją słodycz.
Ola1984
W wersji fit cukier puder można zastąpić ksylitolem lub stewią. Dla urozmaicenia smaku do jogurtu można dodać miąższ z laski wanilii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

11.07.2017 11:01
Bożena częstuj się proszę ;)

Bożena Matuszczyk

11.07.2017 00:12
Olu pyszne lody ,mogę jednego poprosić?.;)

Ola1984

10.07.2017 18:19
Dziękuję :)

Ola1984

10.07.2017 18:19
Zgadza się :) Nie ma lepszych i dodatkowo wiemy co jemy :)

Kardamonovy

10.07.2017 13:14
Ależ to wygląda! Cudo.

SzczyptaChili

10.07.2017 11:57
Domowe najlepsze :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat