Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowo-borówkowe tiramisu

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 osobno białko i żółtka
cukier puder 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

serek mascarpone 250 g
serek śmietankowy 300 g (serek twarogowy)
mleko skondensowane 7 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 blaty

Dodatki do deseru

sok pomarańczowy 2 łyżki
kakao do posypania 2 łyżki
truskawki świeże 500 g
borówka amerykańska 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowo-borówkowe tiramisu

Kroki postępowania

1
Biszkopt: białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder, ubij, wlej żółtka i ubijaj aż masa będzie prawie biała. Do osobnej miski przesiej mąki i proszek do pieczenia. Wmiksuj delikatnie do białek. Ciasto wylej do formy o rozm. 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w 180 st. C 20 minut. Potem uchyl drzwi piekarnika i pozostaw go do lekkiego przestudzenia.
Krok 1 - Truskawkowo-borówkowe tiramisu foto
2
Mascarpone ubij z serkiem twarogowym i mlekiem kondensowanym. Płaty żelatyny namocz w zimnej wodzie, na ok. 5 minut. Jak zmiękkną odciśnij i zalej w osobnej misce 2 łyżkami gorącej wody, rozmieszaj do rozpuszczenia się żelatyny, dodaj 2 łyżki kremu i wymieszaj a następnie wlej mieszankę do kremu. Krem wstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Truskawkowo-borówkowe tiramisu foto
3
Biszkopt należy porwać lub pokroić w małe kawałki. Połową wyłożyć spód formy (tej samej w której piekł się biszkopt) i lekko polać sokiem pomarańczowym. Na to wyłożyć połowę kremu a na niego połowę owoców. Na nie wyłożyć należy resztę kremu, brzegi ciasta posypać kakaem i udekorować owocami. Schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce.
Krok 3 - Truskawkowo-borówkowe tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.05.2015 22:45
to może być dobry deser :)
Ada-Gaba 07.04.2015 18:57
przepyszny deserek
Wiktoria29 07.04.2015 15:52
mmmm....wspaniały deser
Ifa 07.04.2015 15:21
Hi hi tylko potem ciasno w portkach się robi ;-)
Triss 07.04.2015 13:35
Wygląda smakowicie. :)
Internetowa Kuchnia 07.04.2015 12:42
o jejku, ale narobiłam sobie ochoty :)
dollce 07.04.2015 11:59
Smakowite :)
Ania321 07.04.2015 11:35
Coś pysznego :)
mysza75 07.04.2015 11:32
jakie to dobre można jeść i jeść
Betina#45 07.04.2015 10:03
owocowe tiramisu rewelacja ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak