Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowiec z galaretką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Galaretka

truskawki świeże 10 szt
galaretka truskawkowa 2 szt
woda gorąca 2 szklanki

Biszkopt

proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
jajko 3 szt
masło 40 g
mąka tortowa 3/4 szklanki
cukier brązowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowiec z galaretką

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Ustawiamy mikser na mniejsze obroty i dodajemy stopniowo : proszek do pieczenia, mąkę i żołtka oraz wystudzone i roztopione wcześniej masło.

Dużą blachę do biszkoptów wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto biszkoptowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 10 minut bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.

Przygotowujemy keksówkę i upieczony ( jeszcze ciepły ) biszkopt przekładamy delikatnie do keksówki lekko dociskając. Odstawiamy do wystudzenia.

Na wystudzony biszkopt układamy truskawki ( całe lub pokrojone ). Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody ( nie gotującej się ).

Kiedy galaretka zacznie gęstnieć zalewamy nią biszkopt i odstawimy do stężenia ( można wstawić do lodówki ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 07.11.2016 08:55
fajny deser
Habibi 07.11.2016 07:48
Apetyczny lekki deser :)
bietka 07.11.2016 07:13
smaczne ciacho : )
Franciszek 07.11.2016 01:02
super do kawy
gusia1000 07.11.2016 00:17
Dobre ciasto.
Iwusia 06.11.2016 23:32
smaczne i łatwe ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak