Truskawkowiec

Truskawkowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • woda

    1 łyżka

Krem truskawkowy

  • śmietana 18 proc

    1 litr
  • cukier puder

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • truskawki

    1 szklanka
  • żelatyna

    3 łyżki
  • woda

    1/2 szkalnki

dodatkowo do dekoracji

  • truskawki

    1 kg
  • galaretka truskawkowa

    3 szt
  • woda

    4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Truskawkowiec foto
Biszkopt;
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno dodać cukier, ciągle ubijając dodać żółtka, łyżkę wody i na końcu dać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać .
Krok 2 - Truskawkowiec foto
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ubite ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temperaturze 160 st.C.
Krok 3 - Truskawkowiec foto
Upieczony i wystudzony biszkopt wyjąć, odkleić papier. Blachę wyłożyć folią aluminiową, włożyć biszkopt i delikatnie polać galaretka truskawkową. Zrobić cienka warstwę pod śmietanę, wówczas wszystko razem się ładnie sklei.
Krok 4 - Truskawkowiec foto
Do naczynia wlać schłodzoną śmietanę, dodać 5 łyżek cukru pudru i cukier waniliowy.
Ubijać można ręcznie trzepaczką albo mikserem ok 5 minut. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić.
Krok 5 - Truskawkowiec foto
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osączyć w cedzaku. Odebrać ok. 1 szklankę truskawek i zblendować z łyżką cukru pudu.
Krok 6 - Truskawkowiec foto
Do ubitej śmietany wlać rozdrobnione truskawki, miksować chwilę i na koniec wlać wystudzoną żelatynę . Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Truskawkowiec foto
Odebrać połowę truskawek do dekoracji, pokroić w ćwiarteczki i wrzucić do śmietany truskawkowej, wymieszać i wylać na biszkopt
Krok 8 - Truskawkowiec foto
Resztę truskawek pokroić w połówki układać na tężejącej śmietanie.
Krok 9 - Truskawkowiec foto
Całość zalać galaretką. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego ;)
Janina
Ciasto jest pyszne, bez dodatków sztucznych na naturalnych składnikach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anulka69

21.04.2017 08:44
uwielbiam truskawki

Diana Rusiłowicz

21.03.2017 00:15
Aż ślinka leci!

Ela15

19.12.2016 15:16
pyszne ciasto

Klausia

30.10.2016 22:15
Ciekawy deser.

Margo1

19.09.2016 12:12
Najlepsze ciasto według mnie

Ela427

15.08.2016 16:14
pyszny deserek

Patrycja33

12.08.2016 09:37
pyszny deser na upalne dni:-)

Grazyna0211

18.07.2016 12:29
smaczne ciasto

Wiktoria29

17.07.2016 20:28
Musiało być bardzo dobre

KORAL

17.07.2016 18:12
Pyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat