Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1 łyżka

Krem truskawkowy

śmietana 18 proc 1 litr
cukier puder 5 łyżek
cukier waniliowy 1 szt
truskawki 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda 1/2 szkalnki

dodatkowo do dekoracji

truskawki 1 kg
galaretka truskawkowa 3 szt
woda 4 szklanki

Porada

Ciasto jest pyszne, bez dodatków sztucznych na naturalnych składnikach.

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowiec

Kroki postępowania

1
Biszkopt;
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno dodać cukier, ciągle ubijając dodać żółtka, łyżkę wody i na końcu dać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać .
Krok 1 - Truskawkowiec foto
2
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ubite ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temperaturze 160 st.C.
Krok 2 - Truskawkowiec foto
3
Upieczony i wystudzony biszkopt wyjąć, odkleić papier. Blachę wyłożyć folią aluminiową, włożyć biszkopt i delikatnie polać galaretka truskawkową. Zrobić cienka warstwę pod śmietanę, wówczas wszystko razem się ładnie sklei.
Krok 3 - Truskawkowiec foto
4
Do naczynia wlać schłodzoną śmietanę, dodać 5 łyżek cukru pudru i cukier waniliowy.
Ubijać można ręcznie trzepaczką albo mikserem ok 5 minut. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić.
Krok 4 - Truskawkowiec foto
5
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osączyć w cedzaku. Odebrać ok. 1 szklankę truskawek i zblendować z łyżką cukru pudu.
Krok 5 - Truskawkowiec foto
6
Do ubitej śmietany wlać rozdrobnione truskawki, miksować chwilę i na koniec wlać wystudzoną żelatynę . Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Truskawkowiec foto
7
Odebrać połowę truskawek do dekoracji, pokroić w ćwiarteczki i wrzucić do śmietany truskawkowej, wymieszać i wylać na biszkopt
Krok 7 - Truskawkowiec foto
8
Resztę truskawek pokroić w połówki układać na tężejącej śmietanie.
Krok 8 - Truskawkowiec foto
9
Całość zalać galaretką. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego ;)
Krok 9 - Truskawkowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 21.04.2017 08:44
uwielbiam truskawki
Diana Rusiłowicz 21.03.2017 00:15
Aż ślinka leci!
Ela15 19.12.2016 15:16
pyszne ciasto
Klausia 30.10.2016 22:15
Ciekawy deser.
Margo1 19.09.2016 12:12
Najlepsze ciasto według mnie
Ela427 15.08.2016 16:14
pyszny deserek
Patrycja33 12.08.2016 09:37
pyszny deser na upalne dni:-)
Grazyna0211 18.07.2016 12:29
smaczne ciasto
Wiktoria29 17.07.2016 20:28
Musiało być bardzo dobre
KORAL 17.07.2016 18:12
Pyszne ciasto :)
Bernadeta1 17.07.2016 17:53
moje ulubione ciasto, pyszne
pestka 17.07.2016 17:24
bardzo smaczny deser
gosia56 17.07.2016 17:12
Pyszne ciasto;)
adelajda 17.07.2016 17:06
Pyszne ciacho :)
w mojej kuchni 17.07.2016 16:51
dla mnie pysznie
RenataZ-et 17.07.2016 16:32
fajne ciasto
Ola1young 17.07.2016 16:26
lubię takie ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak