Truskawkowiec

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • truskawki świeże

    3/4 kg
  • galaretka truskawkowa

    2 szt.
  • budyń śmietankowy

    2 szt.
  • mleko

    1/2 l
  • cukier

    1/2 szkl.
  • masło lub margaryna

    1 kostka

Biszkopt

  • jajka

    5 szt.
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szkl.
  • mąka tortowa

    3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki rozrabiamy według przepisu.
Truskawki myjemy i przekrawamy na pół (wzdłuż).
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka a następnie mieszanina mąk z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciasto na blachę pieczemy 35 min w temp.180 stopni.
Gotujemy budyń. Studzimy. Do margaryny dodajemy stopniowo ostudzony budyń i miksujemy aby nie powstały grudki.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół, przekładamy masą, przykrywamy biszkoptem na to układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiek102 25.06.2015 19:22
Pyszne jadłam :)
dom-agi 23.06.2015 16:03
Bardzo lubię takie ciasta :)
gusia1000 23.06.2015 14:21
Dobre, letnie ciasto.
as28 23.06.2015 13:52
mniam mniam
Ola1young 23.06.2015 13:26
lubimy takie ciasta :-)
Aannkaa82 23.06.2015 10:48
Ciasto bardzo na czasie ;)
Habibi 23.06.2015 10:29
Ciasto z truskawkami i galaretką robiłam w piątek - trzeba się spieszyć bo już się truskawki kończą :)
Krzysztof15 23.06.2015 06:33
bardzo smaczne
pajbek 22.06.2015 21:57
lubię takie ciasto :-)
irenka 22.06.2015 21:25
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat