Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe z kisielową bezą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 1,5 szkl
cukier 4 łyzki
śmietana 18 proc 1 łyzka
margaryna 125 g
żółtko surowe 3 szt
cukier wanilinowy 1 op
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki

DODATKOWO

truskawki 400 g
białko 3 szt
cukier puder 1 szkl
kisiel truskawkowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe z kisielową bezą

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.

Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę.

Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35 min.

Po tym czasie ubijamy na sztywno białka , dodając pod koniec cukier puder i kisiel.

Bezę wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika – na ok. 10-15 minut bez termoobiegu.

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 22.06.2015 08:01
ale ładnie wygląda
Katarzyna59 05.07.2014 20:21
apetyczne ciasto
mufinka79 29.06.2014 19:35
Bardzo lubię taką piankę na kisielu :) Pycha ciasto :)
Janina 29.06.2014 17:15
Super smaki;)
Grazyna0211 29.06.2014 16:51
moje smaki
asiczekz 29.06.2014 16:43
poproszę kawałeczek do kawy :)
Anna133 29.06.2014 16:15
jej korzystajmy z truskaweczek bo to ostatnie chwile, u mnie już końcóweczka przepis super
IlonaAlbertos 29.06.2014 15:56
Apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak