Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe tartaletki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna 200 g
masło 125 g
migdały siekane 50 g
woda zimna 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1 do smaku
cukier puder 2 łyżki

krem

budyń śmietankowy 1 sztuka
masło 1 łyżka
mleko 3,2% 375 ml
cukier 1 łyżka

frużelina

truskawki 15 dkg
woda 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe tartaletki

Kroki postępowania

1

Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, migdały tarte, żółtka, cukier, sól, zimną wodę.
Krok 1 - Truskawkowe tartaletki foto
2
Ciasto kroję nożem i szybko zagniatam rękoma, albo łączę w malakserze. Nie wolno wyrabiać za długo. Wkładam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję.
Krok 2 - Truskawkowe tartaletki foto
3
Ciasto dzielę na sześc części i wałkuję do wielkości foremek. Moje mają 10 cm średnicy. Ciasto ugniatam w foremkach palcami i nakłuwam spód widelcem.
Krok 3 - Truskawkowe tartaletki foto
4
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią. Wyjmuję z foremek jak przestygną.

Krok 4 - Truskawkowe tartaletki foto
5
Budyń rozrabiam w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję razem z masłem i cukrem. Budyń wlewam i energicznie mieszam. Odstawiam do przestygnięcia, mieszam od czasu do czasu. Jeszcze ciepły wylewam do tarteletek, nie czekam aż będzie zimny bo wtedy zrobi się za gęsty.. Jak przestygnie układam plastry truskawek. Użyłam krajalnicy do jajek do pokrojenia truskawek. Nadaje się do tego idealnie

Do garnka przekładam pokrojone truskawki, wlewam wodę , dodaję cukier i gotuję aż truskawki będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 3 łyżkach wody zimnej. Wlewam do gotujących się truskawek, i mieszam energicznie. Wyłączam gaz. Wylewam zimną frużelinę na tartaletki.
Krok 5 - Truskawkowe tartaletki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 04.11.2015 22:34
porwałabym chętnie jedną
Bernadeta1 04.11.2015 18:03
Wyglądają pysznie i bajecznie
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:53
apetyczne i jak ładnie wyglądają :)
Grazyna0211 04.11.2015 15:48
smaczny deser
bietka 04.11.2015 14:56
pięknie się prezentują :)
Aannkaa82 04.11.2015 14:13
Bardzo apetyczne ;)
gosia56 04.11.2015 13:40
super poproszę jedną babeczkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak