Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe serce na Walentynki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
ocet 10 % 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
migdały mielone 2 łyżki
serek mascarpone 250 g
galaretka truskawkowa 1 sztuka
truskawki świeże 30 dkg
galaretka truskawkowa 1 sztuka
Pianka: truskawkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe serce na Walentynki

Kroki postępowania

1
Obie galaretki rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody i zostawiamy, aby zaczęła tężeć.

Białka ubijamy na sztywno z cukrem trzcinowym, a żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Następnie masę jajeczną dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łopatką.
Krok 1 - Truskawkowe serce na Walentynki foto
2
Dodajemy mąkę i mielone migdały, znów delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Krok 2 - Truskawkowe serce na Walentynki foto
3
Przekładamy do tortownicy w kształcie serca (o pojemności zwykłej okrągłej śr. 26 cm) wyłożonej papierem.
Krok 3 - Truskawkowe serce na Walentynki foto
4
Pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach, do suchego patyka, ostawiamy na chwilę do wystudzenia. Ściągamy papier ze spodu i wkładamy z powrotem do tortownicy.
Krok 4 - Truskawkowe serce na Walentynki foto
5
Jak galaretka będzie zimna i lekko zacznie tężeć, to serek mascarpone rozrabiamy mikserem i dodajemy do niego jedną galaretkę (odlewamy połowę porcji, jeśli mamy rozpuszczone 2 w jednym naczyniu), dobrze mieszamy, aby nie było, żadnych grudek. Tak przygotowaną masę przelewamy na biszkopt i wstawiamy na pół godziny do lodówki, aż zacznie tężeć.
Krok 5 - Truskawkowe serce na Walentynki foto
6
Świeże truskawki myjemy i dzielimy na pół.
Krok 6 - Truskawkowe serce na Walentynki foto
7
Układamy na piance i zalewamy pozostałą galaretką, wstawiamy na noc do lodówki.
Krok 7 - Truskawkowe serce na Walentynki foto
8
Następnego dnia można wyciągnąć z formy, delikatnie oddzielając nożem od brzegów i kroić na porcje.

Moje serce zniknęło w jeden dzień, podobno było pyszne :)
Krok 8 - Truskawkowe serce na Walentynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.04.2013 07:29
piękne to serducho :)
ewka1978 19.02.2013 19:34
urocze i pewnie pyszne
gosia56 19.02.2013 14:46
super
magduś83 18.02.2013 12:59
smaczne serduszko :)
mysza75 14.02.2013 16:09
Piękne :-)
jozefinach 13.02.2013 10:24
Wygląda smakowicie.
KasiaK90 12.02.2013 20:57
super
w mojej kuchni 12.02.2013 12:17
smaczna walentynka
wyattearp 12.02.2013 08:06
UUU PYCHA
fotoviderek 12.02.2013 07:28
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak