Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe niebo w gębie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 sztuki
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

MASA

mleko 2,5 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
cukier 3 łyżki

DODATKOWO

galaretka truskawkowa 2 opakowanie
truskawki świeże 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe niebo w gębie

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier. Do ubitej piany dodać żółtka. Wmieszać łyżką mąkę i proszek do pieczenia. Całość przełożyć do wysmarowanej brytfanny i piec ok. 25 minut w 180 st.
Krok 1 - Truskawkowe niebo w gębie foto
2
Po upieczeniu ostudzić
Krok 2 - Truskawkowe niebo w gębie foto
3
MASA: odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować. W połowie szklanki rozmącić wszystkie składniki prócz cukru i margaryny. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsty budyń.
Krok 3 - Truskawkowe niebo w gębie foto
4
Odstawić do ostudzenia. Margarynę zmiksować z cukrem, dodawać zimnego budyniu
Krok 4 - Truskawkowe niebo w gębie foto
5
Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu.
Krok 5 - Truskawkowe niebo w gębie foto
6
Masę wyłożyć na biszkopta. Wyłożyć truskawki (wcześniej umyte i obrane z szypułek). Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 6 - Truskawkowe niebo w gębie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.07.2014 05:41
Tak, to prawda ,nie mogłam sie powstrzymać i też zrobiłam
Wacław 28.06.2014 13:06
pyszne ciasto na czasie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak