Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe muffinki z migdałową kruszonką
Muffiny z kruszonką, dużą ilością kruszonki i soczystymi truskawkami. To połączenie mówi samo za siebie - ten deser smakuje obłędnie.
Muffiny z kruszonką możecie przygotować z dowolnymi owocami - np. śliwkami, porzeczkami, jagodami czy malinami. W każdym wariancie będą smakowały wyśmienicie.
1. Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem i olejem.
2. Suche produkty wymieszać, dodać do mokrych składników.
3. Czekoladę posiekać na kawałki, dodać do ciasta. Na koniec wmieszać pokrojone w kostkę owoce. Nałożyć ciasto do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.
4. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmielić w blenderze. Zagnieść z pozostałymi składnikami. Gotową kruszonką posypać muffinki.
5. Piec ok. 25 min w temp. 180 st.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WE FRYTKOWNICY BEZTŁUSZCZOWEJ:
Muffinki należy piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni (warto po upływie 10 minut sprawdzić za pomocą patyczka, czy wnętrze muffinek jest już niepłynne).