Truskawkowe drożdżowe okulary

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    550 gram
  • mleko

    250 gram
  • drożdże

    30 gram
  • cukier

    60 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • aromat cytrynowy

    kilka kropel

wierzch ciasta

  • masło

    60 gram
  • aromat cytrynowy

    kilka kropel
  • jaja

    1 sztuka
  • truskawki

    18 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
Robimy ciasto drożdżowe:

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące), dodajemy odrobinę cukru, szczyptę soli, drożdże i wszystko razem mieszamy. pod koniec dodajemy 5 garści mąki ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem aby masa zaczęła rosnąć.

Masło roztapiamy i delikatnie przestudzamy.
Krok 2 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
Gdy masa zacznie rosnąć dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

W trakcie rośnięcia zagniatamy kruszonkę:
- cukier,
- mąka
- masło
- żółtko jaja (biało zostawiamy do posmarowania ciasta)
Wszystko zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki.
Krok 3 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
Gdy masa wyrośnie wałkujemy ją do grubości około 0,5 cm i kroimy n paski (minimlna długość 30 cm i szerokość 3 cm)
Krok 4 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
Paski składamy na pół i skręcamy.
Krok 5 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
Skręcamy od brzegów w ślimaczka (z dwóch stron jednocześnie) tak by się połączyły na środku (jak na zdjęciu).
Krok 6 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
Całość spłaszczamy ręką.
Krok 7 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
Truskawki myjemy i osuszamy. Układamy na cieście. Ciasto z wierzchu smarujemy białkiem, które zostało z jaja dodawanego do kruszonki.
Krok 8 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
Kruche ciasto wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczach.
Krok 9 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
Drożdżówki dookoła posypujemy kruszonką.
Drożdżówki odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 10 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. Aż będą ładnie zarumienione.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 29.06.2015 09:39
apetyczne bułeczki
w mojej kuchni 28.07.2014 16:14
lubię takie ciast na deser
fotoviderek 28.07.2014 07:25
Bardzo apetyczne bułeczki, pycha :)
Alex_M 27.07.2014 19:39
swietne buleczki
Katarzyna59 27.07.2014 19:01
super, extra
Pietruszka 27.07.2014 18:59
uwielbiam drożdżówki
gosia1988 27.07.2014 18:11
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat