Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe drożdżowe okulary

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe

mąka pszenna 550 gram
mleko 250 gram
drożdże 30 gram
cukier 60 gram
jajko 1 sztuka
sól szczypta
aromat cytrynowy kilka kropel

wierzch ciasta

masło 60 gram
aromat cytrynowy kilka kropel
jaja 1 sztuka
truskawki 18 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe drożdżowe okulary

Kroki postępowania

1
Robimy ciasto drożdżowe:

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące), dodajemy odrobinę cukru, szczyptę soli, drożdże i wszystko razem mieszamy. pod koniec dodajemy 5 garści mąki ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem aby masa zaczęła rosnąć.

Masło roztapiamy i delikatnie przestudzamy.
Krok 1 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
2
Gdy masa zacznie rosnąć dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

W trakcie rośnięcia zagniatamy kruszonkę:
- cukier,
- mąka
- masło
- żółtko jaja (biało zostawiamy do posmarowania ciasta)
Wszystko zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki.
Krok 2 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
3
Gdy masa wyrośnie wałkujemy ją do grubości około 0,5 cm i kroimy n paski (minimlna długość 30 cm i szerokość 3 cm)
Krok 3 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
4
Paski składamy na pół i skręcamy.
Krok 4 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
5
Skręcamy od brzegów w ślimaczka (z dwóch stron jednocześnie) tak by się połączyły na środku (jak na zdjęciu).
Krok 5 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
6
Całość spłaszczamy ręką.
Krok 6 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
7
Truskawki myjemy i osuszamy. Układamy na cieście. Ciasto z wierzchu smarujemy białkiem, które zostało z jaja dodawanego do kruszonki.
Krok 7 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
8
Kruche ciasto wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczach.
Krok 8 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
9
Drożdżówki dookoła posypujemy kruszonką.
Drożdżówki odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 9 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto
10
Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. Aż będą ładnie zarumienione.

SMACZNEGO :)
Krok 10 - Truskawkowe drożdżowe okulary foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 29.06.2015 09:39
apetyczne bułeczki
w mojej kuchni 28.07.2014 16:14
lubię takie ciast na deser
fotoviderek 28.07.2014 07:25
Bardzo apetyczne bułeczki, pycha :)
Alex_M 27.07.2014 19:39
swietne buleczki
Katarzyna59 27.07.2014 19:01
super, extra
Pietruszka 27.07.2014 18:59
uwielbiam drożdżówki
gosia1988 27.07.2014 18:11
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak