Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe ciasto z masą na biszkoptach bez pieczenia.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 500 ml
jajko 2 sztuki
cukier 110 g
cukier waniliowy 16 g
mąka pszenna 2,5 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 200 g
biszkopty okrągłe 150 g
galaretka 1 opakowanie
truskawki ok.0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe ciasto z masą na biszkoptach bez pieczenia.

Kroki postępowania

1
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na dość jasną miksturę,po czym dodać do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz 125 ml(pół standardowej szklaki)mleka.Wszystkie składniki zmiksować,aż osiągną jednolitą konsystencję.Pozostałą część mleka(375 ml)przelać do garnka i nastawić do gotowania.Jak mleko w garnku zacznie wrzeć,unosić się to dodać do niego wcześniej utarte razem mikserem składniki i całość gotować na niedużym płomieniu,aż nie osiągnie budyniowej konsystencji.Budyniową masę odstawić do ostygnięcia.
W między czasie można przygotować sobie galaretkę,wystarczy 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku,ja tym razem wybrałam pomarańczową.Przygotowałam ją zgodnie z zaleceniami producenta, czyli rozpuściłam ją w 500ml wrzątku.Odstawiłam ją do stężenia.
Gdy budyniowa masa będzie chłodna należy utrzeć ją mikserem z kostką miękkiego masła.
Krok 1 - Truskawkowe ciasto z masą na biszkoptach bez pieczenia. foto
2
Spód tortownicy o średnicy 22cm wyłożyłam sobie papierem do pieczenia(papier sprawdza się tutaj lepiej niż folia aluminiowa,bo ciasto tak nie przywiera od spodu do blaszki)- wycięłam z papieru do pieczenia koło odrysowując sobie wcześniej tortownicę na papierze ołówkiem,też po to,aby było mi wygodniej.Na spodzie tortownicy wyłożonej papierem należy ułożyć jedną warstwę biszkoptów,a na owe biszkopty wyłożyć połowę masy budyniowo-maślanej.Wyłożoną na biszkoptach masę równomiernie wyrównać i ułożyć na niej pocięte w plastry truskawki.Na truskawkach ułożyć kolejną,drugą warstwę biszkoptów i przykryć je resztą masy.
Krok 2 - Truskawkowe ciasto z masą na biszkoptach bez pieczenia. foto
3
Na drugiej i ostatniej warstwie masy ułożyć znowu pocięte w plastry truskawki,które stanowią już wierzch deseru.Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką.Gotowe ciasto wstawić do lodówki i tam też je przechowywać.Dobrze by było,jakby przed krojeniem ciasto postało w lodówce kilka godzin(najlepiej całą noc jak da radę).
Ciasto kroi się wygodnie,wiadomo,pierwszy kawałek zawsze jest ciężki do wyjęcia,ale potem jest już z górki.Ciasto jest sztywne, z powodzeniem można z niego kroić wygodne,estetyczne,przyjemnie prezentujące się porcje,ma stałą konsystencję,jest zbite,nie rozpływa się,nie rozlatuje.Wyraźnie widać warstwy ciasta,co też wpływa na jego ciekawą,zachęcającą prezentację.Powstał z niego taki lekki,letni jakby torcik,delikatny w smaku,nie za słodki,w sam raz na niezbyt kaloryczną i nie obciążającą żołądka i sumienia słodkość.Analizując wkład w jego wykonanie to efekt jaki udało się uzyskać jest genialny,przy minimum pracy udało się stworzyć elegancko prezentującą się słodkość.I ciasto to jest też dość ekonomiczne, nie nadszarpnie nadto budżetu,jest świetną alternatywą,odmianą dla serników na zimno.
Krok 3 - Truskawkowe ciasto z masą na biszkoptach bez pieczenia. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 10.12.2013 08:47
smaczne ciasto
Angelika10 27.09.2013 15:53
pyszne ciacho
fotoviderek 22.06.2013 11:06
Pyszne ciacho :)
Monia 21.06.2013 21:18
Kolejny przepis, który trzeba wypróbować :D
reniatka 21.06.2013 20:57
pyszne ciasto i świetny opis
Megg 21.06.2013 19:57
super smaczne letnie ciasto
Mira85 21.06.2013 17:59
super przepis na szybkie i efektowne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak