Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe babeczki z bitą śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
masło 250 g
cukier drobny 0.5 szklanki
żółtko jajek 3
bita śmietana do smaku
galaretka wiśniowa 2 opakowania
truskwaki 250 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe babeczki z bitą śmietaną

Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy masło, żółtka jaj i cukier. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na około 1godzinę. Następnie rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy kółka i nakładamy na foremki (ja foremek nie natłuszczam i nie przykleja mi się ciasto). Dobrze przyciskamy ciasto do foremek. Wkładamy do piekarnika na 15minut nagrzanego do temperatury 180stopni. Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z foremek. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według podanego przepisu na opakowaniu i odstawiamy w chłodne miejsce. Truskawki przebieramy, pozbywamy się szypułek i dokładni płuczemy, osuszamy. Babeczki nadziewamy bitą śmietaną,wkładamy pokrojone truskawki i zalewamy każdą kilkoma łyżkami galaretki. Odstawiamy do lodówki by stężały.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 28.10.2012 17:19
mniam
Rafał10 27.10.2012 10:11
mmm ślinka cieknie !
Anna138 25.10.2012 21:26
Pyszne
Agnieszka91 12.10.2012 14:18
super babeczki
halina17 12.10.2012 12:57
Smaczne babeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak