Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa układanka

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kokosowy

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
sól do smaku

Biszkopt jasny

jajko 3 sztuki
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 3 łyżki
galaretka truskawkowa 1 1/2 sztuki
olej 1 łyżka
sól do smaku

Biszkopt ciemny

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki
sól

Masa truskawkowa

truskawki 800 ml pogniecione
cukier 3 łyżki
galaretka truskawkowa 3 sztuki

Polewa

czekolada gorzka 50 gram
śmietana kremówka 2 łyżki

Dodatkowo

masa krówkowa 4 łyżki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 3 łyżki
galaretka truskawkowa 1 1/2 sztuki

Porada

Ja użyłam truskawek mrożonych, ale w sezonie mogą być świeże. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa układanka

Biszkopt kokosowy: Białka ubić z solą dodając cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do masy jajecznej. Mieszając dodać wiórki kokosowe i na koniec olej. Wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 -17 min w temp 170*C z termoobiegiem. Forma 24 X 36 cm.
Biszkopt jasny: Białka ubijać z solą, dodać cukier i ciągle ubijając dodać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem. Na koniec dodać olej. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 - 17 min w temp 170*C z termoobiegiem.
Biszkopt ciemny: Białka ubić z solą, dodać cukier i ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec dodać olej, wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 -25 min w temp 170*C z termoobiegiem. Po schłodzeniu przekroić.
Masa truskawkowa: Truskawki z cukrem zagotować, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić. Ja dodałam jeszcze garść czarnych jagód.
Masa śmietanowa: Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody i schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną galaretkę i zmiksować.
Przełożenie ciasta: Na biszkopt kokosowy wyłożyć tężejącą masę truskawkową, przykryć połową ciemnego biszkopta. Wyłożyć masę śmietanową i położyć jasny biszkopt, posmarować masą krówkową, przykryć drugą połową ciemnego biszkopta.
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto. Ja posypałam odrobiną startej białej czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 19.05.2015 10:15
fajne ciasteczko
caralajna 18.01.2015 20:28
piękne ciasto
Kolorowa 18.01.2015 19:16
Pyszne warstwy ;)
eliza135 18.01.2015 17:18
palce lizać
iziona 18.01.2015 17:10
Wyglada wprost bajecznie :)
Grazyna0211 18.01.2015 16:44
pyszne ciasto
agnieszka214 18.01.2015 16:32
super smacznie wyszło
Barbara777 18.01.2015 14:52
idealne ciasto;)
Mniam 18.01.2015 12:25
Pięknie wyglądają te warstwy. Oj zjadłabym takie ciasto :)
cukiereczek 18.01.2015 10:39
ciasto z pysznymi warstwami super
Janina 18.01.2015 10:29
Świetne ciacho;)
IZABELA29 18.01.2015 10:13
ładnie wydląda
mysza75 18.01.2015 09:54
jakie fajne warstwy
Ewelina1991 18.01.2015 09:49
cudnie wygląda i na pewno jest bardzo smaczne ;)
Margo1 18.01.2015 09:16
lubię takie ciasta robić, fajnie się je robi i piecze
Agnieszka-87-25 18.01.2015 09:16
świetne ciasto
ben-ka 18.01.2015 08:58
Chętnie bym się skusiła.....
Magula 17.01.2015 23:53
Piękne pasiaste ciacho
Iwusia 17.01.2015 23:38
prześlicznie wygląda
Pani Domu 17.01.2015 23:27
wygląda wspaniale
Asik32 17.01.2015 22:56
Pycha ciasto i piekna dekoracja:-)
tytka 17.01.2015 22:50
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak