Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
biszkopty okrągłe
100 g -
mleko skondensowane niesłodzone
500 g -
galaretka truskawkowa
2 -
woda gorąca
400 ml -
galaretka cytrynowa
-
owoce
Przepis i sposób przygotowania Truskawkowa pianka z mleka skondensowanego i galaretką
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy, osuszamy. Tortownicę wykładamy biszkoptami.
Mocno schłodzone mleczko ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zgęstnieje i podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Truskawkową piankę przelewamy na biszkopty, chłodzimy w lodówce przez godzinę. Owoce układamy na wierzchu. Galaretkę na wierzch również rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie ostrożnie zalewamy owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce parę godzin, galaretka porządnie stężeje. Natomiast najlepsze do krojenia jest następnego dnia, kiedy biszkopty nieco zmiękną.
Smacznego
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się