Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
jajko
2 sztuki -
cukier
2 łyżki -
mąka tortowa
3 łyżki -
sok z cytryny
kilka kropli
pianka
-
truskawki
30 dag -
galaretka cytrynowa
2 sztuki -
śmietana 30%
1 szklanka -
cukier
5 łyżek
Przepis i sposób przygotowania Truskawkowa pianka
Ciasto przelać do tortownicy 22 cm średnicy i piec w temp. 180st około 8-10 minut.
Truskawki zmiksować i wymieszać z cukrem, galaretki rozpuścić w szklance wody i po przestudzeniu wymieszać z musem truskawkowym. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z truskawkami, odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejącą piankę wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki do zastygnięcia. W trakcie zastygania pianka się lekko rozwarstwia, ale to dodaje jej uroku.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się