Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa pianka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
sok z cytryny kilka kropli

pianka

truskawki 30 dag
galaretka cytrynowa 2 sztuki
śmietana 30% 1 szklanka
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa pianka

Jajka ubić do białości z dodatkiem szczypty soli i cukrem do ubitych jaj przesiać mąkę, a na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny.
Ciasto przelać do tortownicy 22 cm średnicy i piec w temp. 180st około 8-10 minut.

Truskawki zmiksować i wymieszać z cukrem, galaretki rozpuścić w szklance wody i po przestudzeniu wymieszać z musem truskawkowym. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z truskawkami, odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejącą piankę wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki do zastygnięcia. W trakcie zastygania pianka się lekko rozwarstwia, ale to dodaje jej uroku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.07.2017 18:09
pyszności
benka 30.06.2017 19:00
Pyszna pianka.
bertpvd 30.06.2017 15:30
wygląda przepięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak