Truskawkowa pianka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    kilka kropli

pianka

  • truskawki

    30 dag
  • galaretka cytrynowa

    2 sztuki
  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • cukier

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubić do białości z dodatkiem szczypty soli i cukrem do ubitych jaj przesiać mąkę, a na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny.
Ciasto przelać do tortownicy 22 cm średnicy i piec w temp. 180st około 8-10 minut.

Truskawki zmiksować i wymieszać z cukrem, galaretki rozpuścić w szklance wody i po przestudzeniu wymieszać z musem truskawkowym. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z truskawkami, odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejącą piankę wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, odstawić do lodówki do zastygnięcia. W trakcie zastygania pianka się lekko rozwarstwia, ale to dodaje jej uroku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 01.07.2017 18:09
pyszności
benka 30.06.2017 19:00
Pyszna pianka.
bertpvd 30.06.2017 15:30
wygląda przepięknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat