Truskawki z pieprzem i octem balsamicznym

Truskawki z pieprzem i octem balsamicznym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    1/2 kg
  • sok z cytryny

    1 łyż.
  • cukier

    4 łyż.
  • ocet balsamiczny

    1 łyż.
  • pieprz

    1/3 łyżecz.
  • mięta

    1/2 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki myję, obieram szypułki, osączam. Na patelni rozpuszczam cukier z sokiem z cytryny. Gdy się rozpuści cukier dodaję truskawki, ocet balsamiczny i pieprz. Całość mieszam i smażę 2 - 3 minuty na niewielkim ogniu uważając aby owoce się nie rozpadły i zachowały kształt. Po tym czasie przekładam owoce do naczynia, redukuję sos, aż trochę zgęstnieje. Truskawki ułożone w pucharku polewam sosem. Całość dekoruję listkami świeżej mięty. Podaję na ciepło lub na zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota76 15.07.2013 21:25
truskawka z pieprzem ciekawy smak
iziona 15.07.2013 18:36
Jak dla mnie to bardzo ryzykowne połaczenie składników, ale ciekawe :)
reniatka 15.07.2013 13:20
ciekawa jestem tego smaku bo wyglada rewelacyjnie
2milutka 15.07.2013 11:23
jadłam takie i były super!
nogawkuchni 15.07.2013 11:11
Bardzo interesująca propozycja,takie truskawki muszą mieć intensywny, wyrazisty smak,bardzo oryginalny przepis,truskawki wyglądają smakowicie.
agus198900 15.07.2013 10:40
takich jeszcze nie jadłam.dziwne połączenie;)
Renata9 15.07.2013 10:37
jadlam kiedys takie i mnie smakowaly
Katarina 15.07.2013 10:14
Bomba smakowa, jestem ciekawa jak to smakuje - fajny przepis .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat