Truskawki we własnym soczku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    4 kg
  • cukier

    1 kg
  • alkohol

    ok 5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki pozbawiamy szypułek, płuczemy, osączamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 4-5 godzin.
Gdy truskawki prawie zakryją się sokiem nakładamy do przygotowanych słoików. Przed zakręceniem do każdego słoiczka dodajemy małą łyżeczkę spirytusu. Słoiki zakręcamy i w garnku wyłożonym ściereczką gotujemy ok 30 min.
Tak truskawki na zimę robiła moja babcia i mama.
Oczywiście alkohol można pominąć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat