Truskawki w sosie karmelowym z malibu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    1/2 kg
  • cukier

    1 szkl.
  • limonki

    2
  • malibu

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki oczyścić, umyć, osączyć i ew przekroić na połówki.
Cukier wsypać do szerokiego garnka i ogrzewać, aż zacznie się topić i tworzyć karmel.
Wsypać truskawki i delikatnie zamieszać.
Kiedy truskawki zaczną mięknąć i puszczą sok, dodać sok z limonek oraz dolać malibu i potrząsać garnkiem, aż powstanie jednolity płyn.
Ogrzewać na średnim ogniu, aż odparuje część płynu, całość zgęstnieje i wyparuje alkohol z malibu.

Truskawki podawać na gorąco lub na zimno jako dodatek do lodów, gofrów, racuszków czy naleśników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 24.04.2013 10:36
o nie to jest czysta poezja :D
jordi 02.03.2013 23:21
bardzo pożyteczny,ciekawy przepis, do wykorzystania do wieeeeelu różnych dań
aisza1 01.01.2013 11:17
mniam
Habibi 30.12.2012 01:03
Polecam, są bardzo aromatyczne , no i słodkie ;)
Habibi 30.12.2012 01:03
Polecam, są bardzo aromatyczne , no i słodkie ;)
aisoglam 30.12.2012 00:30
Mhmmm... wszystko pyszne. Truskawki, malibu... Pycha :)
gottrina 29.12.2012 21:08
smakowitości
BeataJ 29.12.2012 20:31
w sezonie często robię taką wersję bez malibu :) uwielbiam, muszę teraz wypróbować z malibu z pewnością będą jeszcze lepsze :)
Cukiereczek13 29.12.2012 20:18
super słodkości :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat