Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki w sosie karmelowym z malibu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 1/2 kg
cukier 1 szkl.
limonki 2
malibu 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki w sosie karmelowym z malibu

Truskawki oczyścić, umyć, osączyć i ew przekroić na połówki.
Cukier wsypać do szerokiego garnka i ogrzewać, aż zacznie się topić i tworzyć karmel.
Wsypać truskawki i delikatnie zamieszać.
Kiedy truskawki zaczną mięknąć i puszczą sok, dodać sok z limonek oraz dolać malibu i potrząsać garnkiem, aż powstanie jednolity płyn.
Ogrzewać na średnim ogniu, aż odparuje część płynu, całość zgęstnieje i wyparuje alkohol z malibu.

Truskawki podawać na gorąco lub na zimno jako dodatek do lodów, gofrów, racuszków czy naleśników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.04.2013 10:36
o nie to jest czysta poezja :D
jordi 02.03.2013 23:21
bardzo pożyteczny,ciekawy przepis, do wykorzystania do wieeeeelu różnych dań
aisza1 01.01.2013 11:17
mniam
Habibi 30.12.2012 01:03
Polecam, są bardzo aromatyczne , no i słodkie ;)
Habibi 30.12.2012 01:03
Polecam, są bardzo aromatyczne , no i słodkie ;)
aisoglam 30.12.2012 00:30
Mhmmm... wszystko pyszne. Truskawki, malibu... Pycha :)
gottrina 29.12.2012 21:08
smakowitości
BeataJ 29.12.2012 20:31
w sezonie często robię taką wersję bez malibu :) uwielbiam, muszę teraz wypróbować z malibu z pewnością będą jeszcze lepsze :)
Cukiereczek13 29.12.2012 20:18
super słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak