Truskawki na śmietanowo-bezowej chmurce.

Truskawki na śmietanowo-bezowej chmurce.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Beza

  • białko

    3 sztuki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    1 szklanka

Śmietana

  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka
  • cukier puder

    do smaku

Truskawki

  • truskawki świeże

    50 dag
  • biała czekolada

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczoną bezę zdjąć z papieru i wystudzić.
2.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno cukrem pudrem do smaku.Nałożyć na upieczoną i wystudzoną bezę.
3.Truskawki umyć i dokładnie osuszyć.Czekoladę stopić w kąpieli wodnej,każdą truskawkę obtoczyć w czekoladzie .Ułożyć na papierze do pieczenia go zastygnięcia czekolady.
4.Truskawkami udekorować deser.
Babeczka35
Do deseru możemy użyć dowolnej czekolady.Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 14.04.2017 07:30
Dziękuję:)
Klausia 01.06.2016 14:47
smakowity tort :)
Pani Domu 19.04.2015 08:56
bardzo ładnie wyglądają
gusia1000 15.04.2015 23:12
Już nie długo będą świeże.
Babeczka35 09.04.2015 07:48
Dziękuję;)
Maria 70 08.04.2015 19:18
Pyszny deserek.
Babeczka35 08.04.2015 19:12
Dziękuję i zapraszam:)
cukiereczek 08.04.2015 18:53
czas na truskawki
Stenka 08.04.2015 18:52
fajnie wygląda
iskierka.ag 08.04.2015 17:51
Ależ to jest apetyczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat