Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kg truskawek
1/2 -
łyżki cukru
3-4 -
łyżeczki dobrej jakości octu balsamicznego (im starszy tym lepiej)
3 -
łyżeczki miodu (ja użyłam akacjowego)
4 -
jogurt naturalny
4-8 gęsty (po 1-2 na porcję)
Sposób przygotowania
Truskawki trzeba opłukać i dobrze osączyć a potem usunąć szypułki. Każdy owoc przekroić na pół albo na ćwiartki. Zasypać cukrem i skropić octem balsamicznym, delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 30 min.. Schłodzone owoce przełożyć do pucharków albo kompotierek, na wierzch dodać po łyżce jogurtu i polać miodem. Balsamico cudownie wydobywa i podkreśla słodycz oraz smak owoców.
Komentarze (27)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (17)