Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TRUFLE ROZKOSZ DLA PODNIEBIENIA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 1 tabliczka
czekolada mleczna 1 tabliczka
czakolada biała 1 tabliczka
całe lub zmielone migdały 5 dag
słodka śmietana 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: TRUFLE ROZKOSZ DLA PODNIEBIENIA

Całe migdały włożyć na 3 minuty do wrzątku, odcedzić na sicie. Obrać ze skórki i posiekać. Orzechy prażyć kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Obrać i pokroić. Herbatniki pokruszyć. Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać migdały, orzechy i herbatniki. Wlać brandy i śmietanę, dokładnie wymieszać. Masę truflową odstawić na ok.30 minut, aby ostygła. Z ostudzonej masy truflowej dłońmi uformować ok. 20 kulek. Gorzką czekoladę schłodzić, pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Wiórki wysypać na tacę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę kulek obtoczyć w wiórkach czekoladowych. Resztę nabijać na wykałaczkę i zanurzać w białej czekoladzie. Trufle położyć na pergaminie i poczekać kilka minut, aż stwardnieją. Podajemy je na deser do aromatycznej kawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 16.03.2012 11:29
super* :)
kasienka23 16.03.2012 11:28
soper
ilka_86 04.12.2011 10:32
pyszne
gusia1000 30.11.2011 11:31
Pycha.
maadzia19 15.11.2011 15:06
uwielbiam trufle - trzeba bedzie wyprobowac ten przepisik:)
haniaa 12.11.2011 18:24
wow... muszą być pyszne...
ronald88 01.11.2011 10:12
supcio

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak