Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky. Są pyszne. Fajnie sprawdzają się jako prezent świąteczny. Mam to już przećwiczone :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    100 gramów
  • rodzynki

    50 gramów
  • suszona żurawina

    50 gramów
  • daktyle suszone

    50 gramów
  • kakao

    1 łyżka
  • whisky

    1 łyżka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    0.5 łyżeczki
  • orzechy włoskie mielone

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki, żurawinę i daktyle zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie je odcedzamy (zostawcie z tego trochę wody).

Odsączone owoce, kakao, przyprawę, płatki i whisky wrzucamy do rozdrabniarki (miksera czy co tam macie) i wszystko miksujemy.

Jeżeli masa się nie klei, dodajemy odrobinę wody z moczenia owoców. Z masy formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i obtaczamy w orzechach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 17.12.2018 20:51
Świetny pomysł na słodycze bez dodatkowego cukru i tłuszczu.
bietka 14.12.2018 15:08
Super przepis, koniecznie muszę go wypróbować : )
Bożena Matuszczyk 14.12.2018 10:17
Fantastyczny pomysł co do prezentu.Trufle z whisky na pewno smakują wybornie i ucieszą nie jedno podniebienie .;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat