Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
płatki owsiane
100 gramów -
rodzynki
50 gramów -
suszona żurawina
50 gramów -
daktyle suszone
50 gramów -
kakao
1 łyżka -
whisky
1 łyżka -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
0.5 łyżeczki -
orzechy włoskie mielone
2 łyżki
Sposób przygotowania
Rodzynki, żurawinę i daktyle zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie je odcedzamy (zostawcie z tego trochę wody).
Odsączone owoce, kakao, przyprawę, płatki i whisky wrzucamy do rozdrabniarki (miksera czy co tam macie) i wszystko miksujemy.
Jeżeli masa się nie klei, dodajemy odrobinę wody z moczenia owoców. Z masy formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i obtaczamy w orzechach.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się