Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle daktylowo-owsiane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

daktyle suszone (bez pestek) 100 gram
wrzątek 1 szklanka
płatki owsiane 70 gram
kakao 1 łyżeczka + do obtoczenia
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżeczka
aromat pomarańczowy kilka kropel
wiórki kokosowe do obtoczenia

Porada

Jeśli trufli nie będą jadły dzieci, można aromat pomarańczowy zastąpić likierem pomarańczowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle daktylowo-owsiane

Daktyle wrzucamy do pojemnika blendera, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Daktyle odciskamy z wody, dodajemy połowę uprażonych płatków owsianych i łyżeczkę kakao, miksujemy blenderem do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe uprażone płatki owsiane, skórkę pomarańczową i aromat. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Lekko zwilżoną dłonią formujemy niewielkie kuleczki (mniej więcej wielkości małego orzecha włoskiego), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 20.02.2015 08:34
bardzo dobre
monika141 18.02.2015 15:28
smakowite trufelki
Lucan 17.02.2015 22:28
ciekawy jestem smaku
wwwiolka 17.02.2015 19:21
Bardzo fajny przepis.
olyabuziaczek 17.02.2015 14:09
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak