Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle czekoladowo-orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czekolada mleczna 2 tabliczki
płatki owsiane 2 szklanki
masło 3 łyżki
orzechy włoskie 4 łyżki
mleko 4 łyżki
kakao do posypania 2 łyżki
likier orzechowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle czekoladowo-orzechowe

Na paletni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Staramy się je delikatnie uprażyć, dodajemy drobno posiekane orzechy i prażymy jeszcze chwilę.
Do gotującego się mleka i margaryny, dodajemy czekoladę i rozpuszczamy na wolnym ogniu, starając się aby czekolada się nie przypaliła, dla smaku dodałam likieru orzechowego, jednak można dodać rumu lub jakiegokolwiek alkoholu, który lubimy. Dodajemy uprażone płatki i orzechy. Dokładnie mieszamy, tak aby połączyć wszystko w gładką masę.
Po ostudzeniu, ale gdy jeszcze nie zdążyło dokładnie stężeć z masy formułujemy kulki, które dla smaku możemy obtoczyć w kakao lub wiórkach czekoladowych czy kokosowych. Tak przygotowane trufle wstawiamy do ostygnięcia i związania do lodówki. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 21.05.2012 18:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak