Trufle czekoladowe.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    20 dag
  • koniak

    3 łyżki
  • masło

    5 dag
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    6 łyżek
  • kakao

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa nam do ust i czujemy dreszcz rozkoszy. Pracując we Francji jadłem niesamowite trufle i często wracam do nich tęsknymi myślami. Dzisiaj proponuję domowe trufelki, które też są warte grzechu rozpusty i mogą konkurować z najlepszą bombonierką.
W kąpieli wodnej podgrzać do wrzenia masło i śmietankę. Dalej nie gotować.
Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi.
Wlać koniak, wymieszać. Przestudzić tak, by można było wycisnąć małe stożki lub toczyć w palcach małe kulki.
Kakao wsypać do małej miseczki i obtoczyć w nim czekoladowe trufle.
Trufle włożyć do małych papilotek i schłodzić.
Jeżeli chcemy mieć trufle o innym smaku dodajmy np. likier pomarańczowy czy miętowy.
I mamy około 30 sztuk tej rozkoszy dla podniebienia!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jastinka 30.10.2013 12:18
świetny deser
Maria 70 07.10.2013 23:30
Czy może być coś wspanialszego od własnych trufelków ?!
Małgorzata9 07.10.2013 20:43
uwielbiam trufle
Andrzej8 07.10.2013 19:46
mniam mniam
Katarzyna34 07.10.2013 19:35
o to coś dla mnie
nutellla 07.10.2013 19:25
pyszności :)
Czarnula87 07.10.2013 19:07
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat