Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czekolada gorzka
20 dag -
koniak
3 łyżki -
masło
5 dag -
śmietana kremowa 30% lub 36%
6 łyżek -
kakao
6 łyżek
Sposób przygotowania
W kąpieli wodnej podgrzać do wrzenia masło i śmietankę. Dalej nie gotować.
Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi.
Wlać koniak, wymieszać. Przestudzić tak, by można było wycisnąć małe stożki lub toczyć w palcach małe kulki.
Kakao wsypać do małej miseczki i obtoczyć w nim czekoladowe trufle.
Trufle włożyć do małych papilotek i schłodzić.
Jeżeli chcemy mieć trufle o innym smaku dodajmy np. likier pomarańczowy czy miętowy.
I mamy około 30 sztuk tej rozkoszy dla podniebienia!
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się