Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufla czekoladowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 140 ml
cukier 10 dag
czekolada gorzka 20 dag
masło zimne 12,5 dag
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
jajko 3 szt.
mąka kokosowa 3 łyżki
kakao do posypania
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Połowę gorzkiej czekolady można zastąpić mleczną (na zdjęciu), ale polecam użyć w całości gorzkiej. Łyżki mają różną wielkość i tu ilość równa jest 45 ml (mąka kokosowa). Można użyć zwykłej mąki - wyjdzie równie pysznie, ale już nie bezglutenowo.

Przepis i sposób przygotowania na: Trufla czekoladowa

Kroki postępowania

1
Nagrzać piekarnik do 180°C. Spód tortownicy średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową, natłuścić łącznie z bokami i oprószyć bułką tartą. Rogi folii aluminiowej odwinąć do góry (ciasto jest bardzo płynne).
Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Postawić na ogniu i poczekać, aż się zagotuje - mieszając od czasu do czasu. Czekoladę pokroić na kawałki (przepraszam za zdjęcie z pierwszej wersji deseru, gdzie użyłam pół na pół gorzkiej i mlecznej), masło pokroić w kostkę. Gdy woda zawrze, zdjąć rondelek z ognia, wrzucić czekoladę i dokładnie wymieszać na gładko.
Krok 1 - Trufla czekoladowa foto
2
Dodać masło...
Krok 2 - Trufla czekoladowa foto
3
...i znów dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Trufla czekoladowa foto
4
Dodać cynamon i połączyć. Odstawić na 5 minut do przestygnięcia.

Zamiast cynamonu można dodać 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków chili, trochę posiekanej mięty lub 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej. Chociaż oczywiście ilości każdego dodatku zależeć będą od naszego gustu.
Krok 4 - Trufla czekoladowa foto
5
W tym czasie wybić jajka do miski i trzepaczką dokładnie rozbełtać.
Krok 5 - Trufla czekoladowa foto
6
Dodać masę czekoladową, wymieszać...
Krok 6 - Trufla czekoladowa foto
7
...i dodać mąkę kokosową. Delikatnie połączyć i przelać do tortownicy. Piec 30 minut.
Krok 7 - Trufla czekoladowa foto
8
Wyjąć ciasto z formy, ostrożnie - za pomocą noża - oddzielić od brzegów formy i zdjąć obręcz.
Krok 8 - Trufla czekoladowa foto
9
Przykryć dużym talerzem, odwrócić i zdjąć spód tortownicy łącznie z folią. Przykryć talerzem, na którym ciasto ma wylądować i odwrócić ponownie. Przykryć arkuszem folii spożywczej i wsadzić do lodówki najlepiej na 2 godziny.

Cel? A niech odparuje sobie spokojnie łapiąc tę wilgoć z powrotem.
Krok 9 - Trufla czekoladowa foto
10
Tuż przed podaniem oprószyć kakao.
Krok 10 - Trufla czekoladowa foto
11
Ciasto najlepsze jest bardzo zimne.
Krok 11 - Trufla czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.09.2016 15:09
fajny przepis
Janina 19.05.2016 20:00
Lubię takie smaki;))
Kolorowa 19.05.2016 17:57
Ładne ciasto.
Justi2401 19.05.2016 14:35
Ale pyszność, aż cieknie ślinka :)
Madzai 19.05.2016 14:07
Bardzo ciekawe :)
Jolcia_90 19.05.2016 12:13
super czekoladowy wypiek :) mniam :)
Futka 19.05.2016 12:11
Bajeczna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak