Tropikalne ciasto z bananami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt waniliowy

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat waniliowy

    10 kropel

biszkopt kakaowy

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka

    3/4 szklanki
  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

krem budyniowy

  • mleko 2 %

    1/2 litra
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szklanka
  • masło

    200 g
  • sok z cytryny

    1 sztuka

pozostałe

  • banan

    5 sztuk
  • galaretka niebieska

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tropikalne ciasto z bananami foto
Z wymienionych składników pieczemy ciemny biszkopt w dużej tortownicy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę,dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie łączymy, na sam koniec dodajemy pianę z białek. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach
Krok 2 - Tropikalne ciasto z bananami foto
Na wystudzony ciemny biszkopt układamy banany,pokrojone w plasterki.
Krok 3 - Tropikalne ciasto z bananami foto
Przygotowujemy krem budyniowy.
Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki,rozpuszczamy w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się gotuje dodajemy mąki i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.Masło ucieramy na białą masę i po jednej łyżce dodajemy budyń. Masę wylewamy na banany ale nie wszystko. Tak ze 4 łyżki zostawiamy sobie
Krok 4 - Tropikalne ciasto z bananami foto
Jasny biszkopt pieczemy dokładnie w ten sam sposób jak ciemny. Studzimy i układamy na kremie budyniowym. Krem który wcześniej odłożyliśmy rozsmarowujemy cienką warstwą na jasnym biszkopcie.
Krok 5 - Tropikalne ciasto z bananami foto
Galaretki przygotowujemy wg przepisu i gdy tężeje wylewamy na ciasto. Wkładamy na noc do lodówki
MagdaXXX
W ciepłe dni do galaretki dodajemy mniej wody niż w przepisie wtedy galaretka szybciej stężeje i będzie bardziej zwarta

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 02.01.2017 12:24
pyszne ciacho
Margo1 18.10.2015 17:37
Wygląda cudnie :)
Aleksandra/Olcia 03.09.2015 12:46
lubię ciasta z bananami
adelajda 17.07.2014 16:19
na pewno smaczne :)
monisia1977 29.05.2014 08:28
super wygląda
Kejti 27.05.2014 22:21
Świetne ciacho :-)
IwonaDD 26.05.2014 21:06
super ciacho!
Janina 26.05.2014 20:31
Wspaniałe ciacho;)
Agata3 26.05.2014 20:02
smakowicie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat