Tropikalne babeczki owsiane z kokosowym kawiorem

Tropikalne babeczki owsiane z kokosowym kawiorem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Korpusy

  • płatki owsiane

    1 szklanka
  • banan

    dojrzały 1 sztuka
  • nasiona chia

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka

Krem

  • kasza jaglana

    ugotowana na mleku 100 g
  • banan

    50 g (ok. 1/2 średniej wielkości)

Kawior

  • mleko kokosowe

    (rzadkie) 75 ml
  • agar-agar

    1/2 łyżeczki
  • olej

    schłodzony 1/2 szklanki

Dodatkowo

  • mango

    1/4 sztuki
  • ananas świeży

    1 plaster
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banana obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem na papkę, po czym dodajemy do niego płatki owsiane, nasiona chia i jajko. Mieszamy, aż wszystko się dobrze połączy. Masę przekładamy do sześciu okrągłych foremek silikonowych i dokładnie dociskamy do dna i brzegów.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach, a następnie studzimy.

Ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną razem z bananem umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym kremem napełniamy korpusy babeczek.

Mango i ananasa kroimy w drobną kostkę i wykładamy na wierzch.

Mleko kokosowe razem z agarem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minutę cały czas mieszając. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie płynem napełniamy strzykawkę i upuszczamy delikatnie krople na schłodzony olej. Jeśli mleko zrobi się zbyt gęste ponownie je podgrzewamy i powtarzamy czynność. Olej z gotowym kawiorem przelewamy przez sitko (olej można dowolnie potem wykorzystać) i płuczemy kuleczki pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wykładamy na wierzch babeczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat