Trójwarstwowy tort na piankach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pianki marshmallow lub podobne

    1 duże opakowanie
  • galaretka agrestowa

    1
  • Śnieżka w proszku

    1
  • mleko

    200 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 duże łyżki
  • jogurt brzoskwiniowy

    150 g
  • herbatniki

    5 sztuk
  • cytrynka

    do skropienia
  • żurawina

  • galaretka truskawkowa

    1 szt.
  • twaróg

    500 (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
Przepis na tortownicę - 24 cm.
Dno tortownicy wykładamy piankami, a środek herbatnikami, na nie kładziemy kilka plasterków banana, żeby poziom z piankami został wyrównany (zdjęcie).
Czerwone galaretki rozpuszczamy (każda w 1,5 szklanki gorącej przegotowanej wody) i pozostawiamy do stężenia.
Krok 2 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
Tężejącymi galaretkami (nie mogą być zbyt rzadkie, gdyż przelecą przez pianki!) zalewamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
W tym czasie kroimy banany w plasterki i skrapiamy cytryną z obu stron, aby nie ściemniały. Wyjmujemy tortownicę z lodówki i dekorujemy dookoła banany (dociskamy, żeby nie odpadły:).
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
Twaróg waniliowy miksujemy z jogurtem, dodajemy owoce żurawiny, miksujemy i dodajemy zimną żelatyną - miksujemy (miałam przyjemność wypróbować mój nowy mikser Bosch od DS... cudeńko! :D
Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do stężenia.
Krok 4 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
Gotową masę serową wykładamy na stężałe galaretki z piankami.
Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Śnieżkę miksujemy z 200 ml zimnego mleka, znów dodajemy trochę żurawiny oraz stężałą, zimną zieloną galaretkę.
Wszystko miksujemy.
Krok 5 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
Przygotowaną masę wylewamy na masę serową i dekorujemy owocami (ja użyłam malin, bananów i żurawiny).
Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Krok 6 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
Efekt końcowy po spróbowaniu ciasta dziś na deser :)
Wygląda ładnie, smakuje inaczej.
Spróbowałam czegoś nowego, ciasto jest OK :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 24.08.2014 13:29
extra torcik :) taki kolorowy :)
Kejti 13.04.2014 18:11
Ciekawy torcik :-)
IwonaDD 05.03.2014 08:58
pomysłowy tort!
JOANNA16 09.02.2014 16:30
fajny pomysł)))
gibli 09.02.2014 00:39
ciekawy przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat