Przepis i sposób przygotowania na: Trójwarstwowy tort na piankach
Kroki postępowania
Dno tortownicy wykładamy piankami, a środek herbatnikami, na nie kładziemy kilka plasterków banana, żeby poziom z piankami został wyrównany (zdjęcie).
Czerwone galaretki rozpuszczamy (każda w 1,5 szklanki gorącej przegotowanej wody) i pozostawiamy do stężenia.
W tym czasie kroimy banany w plasterki i skrapiamy cytryną z obu stron, aby nie ściemniały. Wyjmujemy tortownicę z lodówki i dekorujemy dookoła banany (dociskamy, żeby nie odpadły:).
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do stężenia.
Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Śnieżkę miksujemy z 200 ml zimnego mleka, znów dodajemy trochę żurawiny oraz stężałą, zimną zieloną galaretkę.
Wszystko miksujemy.
Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wygląda ładnie, smakuje inaczej.
Spróbowałam czegoś nowego, ciasto jest OK :)