Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójwarstwowy tort na piankach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pianki marshmallow lub podobne 1 duże opakowanie
galaretka agrestowa 1
Śnieżka w proszku 1
mleko 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 duże łyżki
jogurt brzoskwiniowy 150 g
herbatniki 5 sztuk
cytrynka do skropienia
żurawina
galaretka truskawkowa 1 szt.
twaróg 500 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Trójwarstwowy tort na piankach

Kroki postępowania

1
Przepis na tortownicę - 24 cm.
Dno tortownicy wykładamy piankami, a środek herbatnikami, na nie kładziemy kilka plasterków banana, żeby poziom z piankami został wyrównany (zdjęcie).
Czerwone galaretki rozpuszczamy (każda w 1,5 szklanki gorącej przegotowanej wody) i pozostawiamy do stężenia.
Krok 1 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
2
Tężejącymi galaretkami (nie mogą być zbyt rzadkie, gdyż przelecą przez pianki!) zalewamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
W tym czasie kroimy banany w plasterki i skrapiamy cytryną z obu stron, aby nie ściemniały. Wyjmujemy tortownicę z lodówki i dekorujemy dookoła banany (dociskamy, żeby nie odpadły:).
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
3
Twaróg waniliowy miksujemy z jogurtem, dodajemy owoce żurawiny, miksujemy i dodajemy zimną żelatyną - miksujemy (miałam przyjemność wypróbować mój nowy mikser Bosch od DS... cudeńko! :D
Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do stężenia.
Krok 3 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
4
Gotową masę serową wykładamy na stężałe galaretki z piankami.
Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Śnieżkę miksujemy z 200 ml zimnego mleka, znów dodajemy trochę żurawiny oraz stężałą, zimną zieloną galaretkę.
Wszystko miksujemy.
Krok 4 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
5
Przygotowaną masę wylewamy na masę serową i dekorujemy owocami (ja użyłam malin, bananów i żurawiny).
Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Krok 5 - Trójwarstwowy tort na piankach foto
6
Efekt końcowy po spróbowaniu ciasta dziś na deser :)
Wygląda ładnie, smakuje inaczej.
Spróbowałam czegoś nowego, ciasto jest OK :)
Krok 6 - Trójwarstwowy tort na piankach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 24.08.2014 13:29
extra torcik :) taki kolorowy :)
Kejti 13.04.2014 18:11
Ciekawy torcik :-)
IwonaDD 05.03.2014 08:58
pomysłowy tort!
JOANNA16 09.02.2014 16:30
fajny pomysł)))
gibli 09.02.2014 00:39
ciekawy przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak