Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójkolorowy makaron pappardelle z cielęciną Giancarlo Russo

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec cielęcy 300 g
oliwa 50 ml
marchew 70 g
seler naciowy 70 g
cebula 70 g
białe wino 50 ml
parmezan 50 g
rozmaryn
sól do smaku
Ciasto:
semola 400 g
jaja 4 szt
sól 40 g
koncentrat pomidorowy 30 g
szpinak 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Trójkolorowy makaron pappardelle z cielęciną Giancarlo Russo

Gaincarlo Russo poleca:
Semolę dzielimy na trzy części (200 g na ciasto białe, 100 g na ciasto zielone, 100 g na ciasto czerwone). Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta czerwonego dajemy tylko 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta zielonego dajemy 1 żółtko i pokrojone w paski liście szpinaku (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok. 1 minutę, odcedzamy i studzimy) i 10 g soli. Produkujemy trójkolorowy makaron używając miksera z przystawką do makaronu pappardelle.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (marchew, seler naciowy i cebulę ). Podsmażamy przez około 5 minut (jeśli potrzeba na patelnię dodajemy niewielką ilość wody). Następnie dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cielęcinę i podlewamy całość winem. Po wyparowaniu alkoholu dodajemy niewielką ilość wody oraz gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i dusimy całość jeszcze przez 5 minut.
Przygotowany makaron pappardelle gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan i wykładamy na talerze dekorując gałązką rozmarynu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 30.07.2013 22:18
Pyszne i kolorowe
Janina 30.07.2013 13:20
Mistrzowskie smaki i wykonanie, smaczne;)
msmors 30.07.2013 13:03
czuję się jak restauracji, danie wspaniałe. Widać na zdjęciu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak