Trójkolorowy makaron pappardelle z cielęciną Giancarlo Russo

Trójkolorowy makaron pappardelle z cielęciną Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec cielęcy

    300 g
  • oliwa

    50 ml
  • marchew

    70 g
  • seler naciowy

    70 g
  • cebula

    70 g
  • białe wino

    50 ml
  • parmezan

    50 g
  • rozmaryn

  • sól do smaku

  • Ciasto:

  • semola

    400 g
  • jaja

    4 szt
  • sól

    40 g
  • koncentrat pomidorowy

    30 g
  • szpinak

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gaincarlo Russo poleca:
Semolę dzielimy na trzy części (200 g na ciasto białe, 100 g na ciasto zielone, 100 g na ciasto czerwone). Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta czerwonego dajemy tylko 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta zielonego dajemy 1 żółtko i pokrojone w paski liście szpinaku (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok. 1 minutę, odcedzamy i studzimy) i 10 g soli. Produkujemy trójkolorowy makaron używając miksera z przystawką do makaronu pappardelle.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (marchew, seler naciowy i cebulę ). Podsmażamy przez około 5 minut (jeśli potrzeba na patelnię dodajemy niewielką ilość wody). Następnie dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cielęcinę i podlewamy całość winem. Po wyparowaniu alkoholu dodajemy niewielką ilość wody oraz gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i dusimy całość jeszcze przez 5 minut.
Przygotowany makaron pappardelle gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan i wykładamy na talerze dekorując gałązką rozmarynu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

arbuzowo

30.07.2013 22:18
Pyszne i kolorowe

Janina

30.07.2013 13:20
Mistrzowskie smaki i wykonanie, smaczne;)

msmors

30.07.2013 13:03
czuję się jak restauracji, danie wspaniałe. Widać na zdjęciu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat