Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem

Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto filo

    6 arkuszy
  • szpinak

    300 g młodego
  • ser ricotta

    1 op
  • sól

  • pieprz

  • czosnek

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem foto
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (możemy opcjonalnie użyć czosnku granulowanego do przyprawienia szpinaku). Następnie na patelnię wrzucamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy, aż całkowicie zwiotczeje.
Krok 2 - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem foto
Gotowy szpinak pozostawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy z ricottą.
Krok 3 - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem foto
Arkusze ciasta filo składamy po 3 warstwy, każdą oprócz górnej smarując olejem rzepakowym za pomocą silikonowego pędzelka.
Krok 4 - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem foto
Następnie ciasto dzielimy na 4 paski. Na końcu każdego paska układamy porcję farszu szpinakowego.
Krok 5 - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem foto
Składamy (zwijamy) ciasto tworząc cały czas kształt trójkąta.
Krok 6 - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem foto
Dalszy etap składania trójkątów.
Krok 7 - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem foto
Następnie trójkąty z ciasta filo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem do dołu. Pieczemy 15 minut w 200st.
Krok 8 - Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem foto
Idealna przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MAR3STA

14.10.2015 20:04
pyszne danie

IwonaKa

13.09.2014 11:16
brzmi zachęcająco,lubię szpinak

Dorian

09.09.2014 08:01
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat