TRIO czekoladowo-jabłkowo-śmietanowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt ciemny

  • jaja

    4
  • cukier kryształ

    1/2 szkl
  • mąka

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 płaskie łyżki

Ponadto

  • jabłka

    1 kg
  • galaretka brzoskwiniowa

    3 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    1/2 l
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • herbatniki

    ciemne 2 op
  • dżem morelowy

    1 słoik
  • galaretka brzoskwiniowa

    1/2 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z cukrem na sztywno, stopniowo dodajemy żółtka. Mieszamy delikatnie z mąką, proszkiem i kakao. Pieczemy biszkopt ok 20 min w 180 st. Studzimy. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, wydrążamy gniazda nasienne i smażymy jak na marmoladę. Dodajemy do gorącej masy cukier i sypkie galaretki brzoskwiniowe lub dowolne inne. Mieszamy i wystudzoną masę wykładamy na biszkopt. Gdy całkowicie stężeje ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i wykładamy na jabłka. Na wierzchu układamy herbatniki czekoladowe. Dżem miksujemy na gładką masę i podgrzewamy. Do gorącego dodajemy pół opakowania sypkiej galaretki i mieszamy. Tężejący dżem wylewamy na herbatniki i chłodzimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 20.05.2015 15:54
pysznie wygląda to ciasto:)
adelajda 10.02.2015 12:56
super połączone smaki :)
Wacław 10.02.2015 11:08
apetyczne ciacho :-)
Michał2 10.02.2015 10:08
wspaniałe ciastko
VioletoweKucharzenie 10.02.2015 09:28
oj musi ono smakować, mmm:-)
Anna169Hosz 10.02.2015 08:49
Moje smaki - dla mnie rewelacja!
tomek18 09.02.2015 22:22
wspaniałe ciasto
Renataj 09.02.2015 22:15
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
Ada-Gaba 09.02.2015 22:07
pyszne ciasto
Hrabina w kuchni 09.02.2015 21:36
Uwielbiam takie ciasto:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat