Trdlo

Trdlo

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • CIASTO
  • mąka

    500 g
  • jajko

    2 sztuki
  • drożdże

    50 g
  • margaryna

    0,5 kostki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mleko letnie

    200 ml
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • sól

    szczypta
  • POSYPKA
  • białko

    1 sztuka
  • cukier biały

    0,5 szklanki
  • cukiet trzcinowy

    0,5 szklanki
  • cynamon

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Trdlo

Kroki postępowania

Krok 1 - Trdlo foto
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości i dodać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 2 - Trdlo foto
Wyrośnięte ciasto przerobić a następnie podzielić na dwie części. Rozwałkować na ok 0,5 cm grubości a następnie powycinać paski o długości ok 40 cm i szerokości ok 1,5-2 cm. Na wałek drewniany zawijamy folię a następnie zawijamy ciasto.
Krok 3 - Trdlo foto
Delikatnie dłonią uciskamy a następnie smarujemy ciasto jajkiem
Krok 4 - Trdlo foto
Przygotowujemy posypkę czyli cukier biały, brązowy/trzcinowy oraz cynamon i mieszamy razem.
Krok 5 - Trdlo foto
posypujemy obficie posypką
Krok 6 - Trdlo foto
Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia i ściągamy z wałka. Smacznego !!

* Najlepiej smakują letnie :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

czekoladka_m 28.06.2013 18:38
Fajne;) Nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi się z miodem i pszczołami:):)
Seba 30.05.2013 08:21
fajny deser
Angelika10 22.04.2013 02:23
świetne :)
AURELKA 03.04.2013 21:40
bardzo apetyczne
Motorek 21.02.2013 21:45
extra
Elżbieta17 29.12.2012 22:14
pomysłowe:)
Dorian 06.09.2012 07:45
sliczne
caralajna 28.07.2012 07:23
super do nadziania
IKrakowianka 06.07.2012 20:29
podoba mi się ten przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat