Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trdelnik czeski przysmak

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 260 gram
mleko 110 ml
drożdże świeże 15 gram
cukier 3 łyżeczki
jajko 1
masło 30 gram

Na posypkę

cukier brązowy 2 łyżki
cukier 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Trdelnik czeski przysmak

Trdelnik miałam okazję zjeść niedawno w Czechach. Tak cudnie i aromatycznie pachnie, że nie można przejść obok obojętnie. A w smaku?? Czysta poezja.

Przygotowanie:

Drożdże należy utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość mniej więcej 0.5 cm. Pokroić na paski o szerokości 4 lub 5 cm.

Wałek do ciasta owinąć folią aluminiową, na nią nawijać paski ciasta tak aby zachodziły lekko na siebie. Nawiniętym ciastem wałkujemy po posypce cukrowo-cynamonowej. Następnie ciasto zdjąć z wałka wraz z folią, jej nadmiar zawinąć do środka.

Tak przygotowane trdelniki ustawiać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 18.09.2016 18:30
Smaczne ciasto,to też przysmak węgierski- kurtosze.
Renata9 18.09.2016 15:53
Bardzo smaczne, kiedy tylko jestem w Czechach, zawsze je kupuję :-)
Stenka 18.09.2016 13:59
ciekawa propozycja
agnieszka214 18.09.2016 13:50
musze kiedys wypróbowac
AniaHania 18.09.2016 13:45
Przy następnej wizycie polecam spróbować. Smakują obłędnie :D
KORAL 18.09.2016 13:44
Tyle razy byłam w Czechach i nigdy tego nie jadłam. Zawsze objadam się knedlami na słodko i wytrawnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak