Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojskie wędzonki-peklowane na sucho

5.0
(51)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso bez kości 1 kilogram
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 8-9 g
Sól czosnkowa jodowana Prymat 5 g
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Swojskie wędzonki-peklowane na sucho

Mięso peklowałam na sucho. Składniki do peklowania podane są na 1 kg mięsa, ja go użyłam więcej. Przyprawy można dowoli modyfikować według gustu.

Mięso (boczek, schab, baleron itp.) podzieliłam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki do peklowania wymieszałam, a przyprawy dodatkowo rozgniotłam.

Mięso dobrze i grubo natarłam ze wszystkich stron solą z przyprawami. Na dno kamionkowego naczynia wsypałam nieco soli, ułożyłam w nim ciasno mięso, a na wierz nasypałam mieszanki soli z przyprawami, użytej do peklowania.

Wstawiłam do lodówki na 8 dni. Co 2-3 dni przekładałam mięso.

Po tym czasie mięso wyjęłam i wymoczyłam by nie było takie słone. Położyłam, aby obciekło. Wsadziłam w pończochy, obwiązałam i dałam do uwędzenia. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 18.08.2012 18:45
swojskie najleprze
Rafał10 14.06.2012 08:45
rewelacyjne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak