Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trafione-zatopione rogaliki z wanilią

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 450 gram
margaryna 120 gram
cukier 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
wanilia 1 laska
białko 1 sztuka
marmolada pomarańczowa 200 gram
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Trafione-zatopione rogaliki z wanilią

Do miski przesiać mąkę i cukier. Dodać drożdże oraz wyskrobane ziarenka wanilii. Wymieszać susze składniki. Margarynę roztopić a mleko podgrzać. Jajka roztrzepać w misce. Do miski z suchymi składnikami dodać jajka, oraz masło. Zacząć wyrabiać ciasto. następnie stopniowo dodawać mleko i dokończyć wyrabianie ciasta. Wyrabiać go do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk. Włożyć je do plastikowego woreczka a woreczek do garnka z bardzo zimną wodą. Odstawić do momentu aż ciasto wypłynie i podwoi swoja objętość. Będzie to trwać około 30-60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić i uformować w gruby wałek. Wałek pokroić na plastry grubości 1 cm. Każdy plaster uformować w kulkę. Kulkę rozwałkować na cienki placek. Na jednym z końców położyć 1 łyżeczkę dżemu i zwinąć ciasto ( wzdłuż krótszego boku) i nadać kształt rogalika. Położyć na blasze wyłożonej papierem i odłożyć na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.Następnie posmarować roztrzepanym białkiem. Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec rogaliki do zezłocenia około 20 minut. Studzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 05.01.2014 22:55
świetne, muszę je koniecznie wypróbować
monikaT83 27.11.2013 18:22
Gabi nic się nie stało:))
Kolorowa 27.11.2013 18:19
bardzo ładne
Gabi44 27.11.2013 17:28
MonikaT83,nie chciałam Ci zrobić przykrości.Widzę,że jesteś"nowa".Widocznie oboje graliście w "statki".
Monika-twin 27.11.2013 16:11
ale fajny rogalik
monikaT83 27.11.2013 15:58
Dziękuje ślicznie za miłe słowa i zapraszam na rogaliki jeszcze zostaly:))
monikaT83 27.11.2013 15:58
Gabi44 przykro mi ale nie znam przepisu o którym mówisz, nie miałam przyjemnosci go zobaczyć póki co, po prostu sama na nią wpadłam podobnie jak osoba o której piszesz:)
Renata9 27.11.2013 14:59
pyszne rogaliki i do tego jeszcze z wanilią
Olga_SK 27.11.2013 14:19
W ten sposób jeszcze nie robiłam rogalików :)
reniatka 27.11.2013 12:49
też takie robie -wielbiam je
mic 27.11.2013 12:33
wszedzie rogaliki ;)
Gabi44 27.11.2013 12:24
Widzę,że spodobała Ci się nazwa Christophera, "Trafione -zatopione" na topione ciasto na rogaliki.Jednak mogłaś sama coś wymyśić.
norweska20 27.11.2013 11:55
pyszności mniam
sanielcia 27.11.2013 11:54
jakie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak