Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TRADYCYJNY ŻUREK W CHLEBIE

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała 70 dag
woda 3 l
włoszczyzna 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
ziele angielskie 4 sztuki
zakwas na żurek 750 ml
majeranek do smaku
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
śmietana 18 proc do zabielenia
chleek do żurku 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: TRADYCYJNY ŻUREK W CHLEBIE

Warzywa(oprócz czosnku) i kiełabasę zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym ogniu.Wyjmujemy po tym czasie kiełbasę i warzywa.Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.Jajka gotujemy na twardo,kiełbasę podpiekamy w piekarniku temp.180 st ok.15 minut-kroimy wkrążki wkładamy do zupy.Jajka kroimy na ćwiartki.Chlebek przed nalaniem zupy zapiekamy ok.3 minut wpiekarniku w temp 180 st.(po to aby chlebek nie przeciekał)Nastepnie nalewamy do niego zurek.Wkładamy rownież po cwiartce jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 02.04.2013 17:05
pieknie wygląda
idealme 02.04.2013 16:49
pyszne w chlebie ;)
Rossie 02.04.2013 16:44
no i jak dzisiaj bym pojadła żurku to nie ma mi kto ugotować :) pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak